Acat Nederland
Image default
Aanbiedingen

De grote doorbraak van hockeysport

De grote doorbraak van hockeysport

Hockey is niet meer weg te denken uit de Nederlandse sportwereld. Toch is dat niet vanzelfsprekend. Pas eind jaren ’20 is de sport in Nederland aan een opmars begonnen. Op 17 mei 1928 speelde het Nederlandse hockeyteam een interland tegen Frankrijk. Het was de openingswedstrijd van het Olympisch hockeytoernooi. Ruim 4.000 toeschouwers waren getuige van de eerste ‘ínternationale’ wedstrijd van het Nederlands elftal. De kop van de Telegraaf luidde de dag erna als volgt: ‘Een ongekend aantal toeschouwers voor een hockeywedstrijd’. Uiteindelijk zorgde het Olympisch toernooi ervoor dat hockey steeds populairder werd in Nederland.

 

Waarom Nederland zo lang geen interlands kon spelen

Het duurde een tijdje voordat hockey aan populariteit won in Nederland. Dit kwam mede doordat er een soort spelregeloorlog plaats vond tussen verschillende Nederlandse teams. In die tijd had je namelijk de Nederlandse regels en de internationale regels. Teams uit steden zoals Den Haag speelden met de Nederlandse regels. Dat wil zeggen met een zachte, oranje bal en gemengde teams. Zowel mannen als vrouwen vormden samen één team. Ook was de slagcirkel niet aanwezig. De internationale regels waren anders. Conservatie hockeyteams uit Amsterdam en Hilversum streden ervoor deze regels ook in de Nederlandse competitie door te voeren. Dit lukte een lange tijd niet, totdat er in 1925 een einde kwam aan deze zogenoemde ‘spelregeloorlog’. 

 

Een daverend succes

Dit kwam mede door de organisatie van de Olympische Spelen in Nederland in 1928. Om ook met de hockeysport deel te nemen, moesten de internationale hockeyregels wel in acht worden genomen. Er werd afscheid genomen van de Nederlandse regels. Dit leidde tot een groot succes. Nederland versloeg Frankrijk met 3-0 tijdens de eerste wedstrijd en wist het uiteindelijk tot de Olympische finale te schoppen. Hier moest het echter z’n meerdere erkennen in het sterke Brits Indië. De finale werd gespeeld onder toeziend oog van 35.000 toeschouwers. Helaas werd het toernooi niet gewonnen, maar was dit voor de Nederlandse hockeysport wel een topprestatie. Sindsdien is hockey niet meer weg te denken in de Nederlandse sportwereld. 

Wil jij nu ook beginnen met hockeyen? Bekijk dan eens de website van Hockeypartner. Deze partij heeft een groot aanbod hockeyattributen. Denk aan hockeydoelen, trainingsmaterialen en nog veel meer. Neem snel een kijkje op de website voor meer!

 

https://hockeypartner.nl/

Gerelateerde artikelen

Na de oorlog dreef BMW vooral op de bouw van motorfietsen.

Wikkeldozen op maat

Aangepaste driewieler kinderfiets