Acat Nederland
Image default
Dienstverlening

Chiropractie: alternatieve therapie voor de behandeling van pijn

Musculoskeletale pijn komt veel voor en kan in verband worden gebracht met verschillende factoren, zoals sedentaire leefgewoonten. Er zijn vele manieren om deze pijnen te voorkomen en te behandelen, en chiropractie is daar één van. Chiropractors in Nijmegen gebruiken handmatige technieken die kunnen worden toegepast op volwassenen, ouderen, kinderen en zelfs baby’s.

Het is in 1985 ontstaan en is in veel landen steeds populairder geworden. Lees hieronder meer over deze techniek:

 

Wat is chiropractie

Chiropractie is een gezondheidsberoep gewijd aan de diagnose, behandeling en preventie van disfuncties van het neuro-musculoskeletaal systeem, d.w.z. problemen in gewrichten, spieren, botten, pezen, zenuwen en andere structuren die verantwoordelijk zijn voor de beweging van het menselijk lichaam. Het beroep is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 

Hoe de behandeling werkt

In een consultatie voert de chiropractor een volledige anamnese uit, zoals bij medische afspraken, en voert hij ook een lichamelijk onderzoek uit.

Bij het stellen van de diagnose wordt een passend behandelplan voor het betreffende probleem gedefinieerd. De behandeling is geïndividualiseerd en het aantal sessies varieert afhankelijk van de door de behandelaar aangegeven behandeling.

Deze behandeling bestaat uit het toepassen van een niet-invasieve methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van manuele therapietechnieken. De chiropractor in Nijmegen gebruikt zijn handen om aanpassingen aan de wervelkolom te maken en de behandeling bestaat ook uit richtlijnen met betrekking tot gewoonten, houdingen en het voorschrijven van specifieke oefeningen.

 

Wanneer is een bezoek aan de chiropractor verstandig?

De techniek kan worden gebruikt om biomechanische aandoeningen van het bewegingsapparaat te voorkomen en te behandelen, zoals:

  • Lumbaal en nekpijn;
  • Hoofdpijn;
  • Sportblessures;
  • Verwondingen door ongelukken;
  • Spierspanning;
  • Problemen met de motoriek;
  • Hernia;
  • Afwijkingen in houding.

 

Baby’s, kinderen, adolescenten, volwassenen, ouderen en zelfs zwangere vrouwen kunnen een behandeling ondergaan en het herstel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, levensstijl en hoe lang de patiënt het probleem al heeft.

 

Voordelen van chiropractie

De behandeling is geïndiceerd voor mensen die lijden aan onder andere torticollis, lumbale pijn, cervicale pijn, hernia, problemen met de motoriek, schouder, pols, knie-, enkel- en ellebooggewricht, hoofdpijn, carpale tunnelsyndroom, pijn en spierspanning.

Studies tonen aan dat herhaalde ruggengraatmanipulatiesessies een effectieve behandeling zijn voor zowel acute rugpijn als chronische pijn.