Acat Nederland
Image default
Vervoer en transport

5 Onmisbare aanhangeronderdelen

U gaat binnenkort weg met de aanhanger, maar u heeft eigenlijk nog totaal geen verstand wat het inhoudt om met een aanhanger te rijden en uit welke onderdelen een aanhanger bestaat. Om meer dan veilig de weg op te kunnen is het wel belangrijk dat u beschikt over de nodige kennis over aanhangers. Om die reden geven we u in dit artikel wat extra informatie rondom 5 onmisbare onderdelen van de aanhanger. Na het lezen van dit artikel weten wij zeker dat u zich een stuk veiliger voelt op de weg en dat u weet wat te doen als u pech heeft.

Oplooprem, een veilige remweg

Een oplooprem is van ontzettend groot belang voor het veilig rijden met de aanhanger. De oplooprem zorgt er namelijk voor dat de aanhanger wordt ondersteund tijdens het remmen. Zodra de oplooprem detecteert dat de auto gaat remmen, zal deze ervoor zorgen dat de aanhanger mee remt. Wanneer dit niet het geval is zal de aanhanger ontzettende druk op de auto geven, waardoor de remweg (soms onveilig) lang zal worden.

Neuswiel, handig op de plaats van bestemming

Ook het neuswiel is onmisbaar als u op de plaats van bestemming bent. Deze houdt de aanhanger in evenwicht wanneer de aanhanger is losgekoppeld en maakt het makkelijk de aanhanger te verplaatsen. Het is belangrijk uw neuswiel goed in te draaien wanneer u gaat rijden. Zo voorkomt u dat het neuswiel de grond of een hobbel in de weg zal raken tijdens het rijden. Wanneer het neuswiel het wegdek raakt kan het zo zijn dat het neuswiel snel verslijt of kapotgaat.

Banden

De banden zijn vanzelfsprekend onmisbaar als het gaat om het rijden met de aanhanger. Het is belangrijk geregeld uw bandenspanning te controleren om de veiligheid te kunnen waarborgen. Per aanhanger kan de bandenspanning verschillen. Hou er rekening mee dat het gewicht van de lading ook invloed heeft op de aanbevolen bandenspanning.   

Aanhangwagen                     

Verlichting

Voordat u wegrijdt is het van groot belang dat u een lichtencheck doet. Dit werkt ontzettend simpel: u voert uw knipper-, gevaren- en remlicht voorafgaand aan het rijden, iemand anders controleert of alle verlichting op de aanhanger goed werkt.

Lading goed vastzetten

Wanneer u lading gaat vervoeren is het natuurlijk belangrijk dat deze lading veilig vast wordt gezet. Dit kunt u op verschillende manier doen, bijvoorbeeld door een net te spannen of gebruik te maken van spanbanden. Het is aan u om te bepalen welke methode u wilt gebruiken.

Onderdeel defect of kapot?

Is één van de aanhanger onderdelen defect of kapot? Het is belangrijk dat deze spoedig worden vervangen, rondrijden met kapotte of defecte aanhanger onderdelen is niet alleen gevaarlijk voor u, maar ook voor de andere weggebruikers.