Acat Nederland
Image default
Kunst en Kitsch

Hoe herken ik een Oosters/Perzisch tapijt?

In dit artikel hebben we het over het herkennen van de echtheid van Oosterse en Perzische tapijten. Deze tapijten worden ongelooflijk veel nagemaakt en er zijn zelfs Oosterse en Perzische tapijten in omloop die bijna niet van écht te onderscheiden zijn.

 

Het belangrijkste aspect waar je op moet letten als je gaat bepalen of een Oosters of Perzisch tapijt echt is, is: bekijk naar hoe het tapijt gemaakt is. Echte Oosterse of Perzische tapijten zijn handgemaakt volgens Perzische traditie. Aan een paar dingen kun je zien of een tapijt vervaardigd is door een machine of dat het handgeknoopt is.

 

Hoe herken ik een nep tapijt?

 

Symmetrie:

Een handgemaakt Oosters of Perzisch tapijt is nooit perfect symmetrisch. Wanneer een tapijt door een machine vervaardigd wordt, is het meestal perfect recht en symmetrisch.

 

Franjes:

De franjes van een tapijt dienen niet alleen ter decoratie, het heeft ook een functie. Maar niet als het tapijt nep is! De franjes zijn het uiteinde van het tapijt en ontstaan als de wever besluit zijn werk af te ronden en het knopenpatroon te beëindigen door de knopen aan elkaar te knopen. Een nep kleed heeft wél enkel franjes ter decoratie of om het écht te laten lijken. Dit kun je herkennen door het stiksel op de achterkant.

 

De rug

Bij Oosterse en Perzische tapijten wordt een techniek gebruikt die elke tapijten specialist herkent. Het handmatig knopen van patronen is een intensief en precies werkje. Mensen zijn echter minder precies en accuraat dan machines zijn. Bij een handgemaakt traditioneel tapijt zie je daarom altijd imperfecties in de patronen of in het stiksel.

 

Het materiaal

Oosterse en Perzische tapijten worden van oudsher gemaakt van schapenwol. De tapijten worden al eeuwen op een traditionele manier gemaakt en vroeger hadden de makers geen andere materialen ter beschikking. De kleuren in een traditioneel geknoopt tapijt zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn feller dan de machinaal vervaardigde tapijten. Nep tapijten zijn minder duurzaam, van lagere kwaliteit en de kleuren worden naar verloop van tijd valer.

 

Zo herken je of een Perzisch of Oosters tapijt echt is. Bedankt voor het lezen!

https://www.koremanmaastricht.nl/oosters-tapijt/