Acat Nederland
Image default
Kinderen

4 Eigenschappen van een goede pedagoog

Als pedagoog help je bij het begeleiden van minderjarigen, dit kan van hele jonge kinderen zijn tot pubers, er zijn veel verschillende en uiteenlopende problemen waar je mee te maken kan krijgen. Denk hierbij aan kinderen die op school gepest worden of kinderen die in de problemen zitten voor vernieling en andere strafbare zaken. Het pesten komt nog regelmatig voor op een kinderdagverblijf.

Communicatie

Als pedagoog moet je goed kunnen communiceren, omdat je met veel verschillende mensen te maken hebt moet je dit ook op verschillende manieren kunnen doen. Je moet voornamelijk goed kunnen bemiddelen tussen de kinderen en ouders of verzorgers. Het is belangrijk om je goed in te kunnen leven in bepaalde situaties om de juiste hoogte en het juiste beeld te krijgen. Het goed kunnen luisteren is minstens zo belangrijk als het goed kunnen communiceren, je moet namelijk alle informatie in je opnemen en onthouden om goed op de hoogte te blijven. Het is hiervoor ook belangrijk om zo veel mogelijk door te vragen zodat er zo min mogelijk informatie achter gehouden wordt. 

Analyseren

Na het luisteren, vragen en praten moet je alles analyseren om een plan op te stellen. Dit moet zorgvuldig gebeuren want het plan moet kloppen en compleet zijn, het plan moet er ook voor zorgen dat een situatie wordt verbeterd. Het is belangrijk dat er naar een doel kan worden toegewerkt.

Veelzijdige interesse 

Om over veel tijd en moeite in te steken moet je ook veel dingen hebben waar je in geïnteresseerd bent, hierdoor ga je vanzelf ook meer opzoeken over het onderwerp en heb je dus ook meer kennis. Door de kennis die extra wordt gewonnen kan je je beter inleven in de zaak en met een beter plan komen.

Alleen of in een groep 

In sommige gevallen zit je alleen op een zaak en in andere gevallen met meerdere mensen, je moet in beide gevallen goed kunnen werken. Je moet in staat zijn zelf met plannen te komen of te luisteren naar andermans plannen.