Acat Nederland
Image default
Vervoer en transport

Zo sluit ook jij de interessantste scooterverzekering af!

Ben jij eigenaar van een scooter? Dan zal je tot de conclusie komen dat het afsluiten van een scooterverzekering geen mogelijkheid, maar wel een absolute verplichting is. Vanuit de overheid werd er gesteld dat iedereen verplicht een zogenaamde WA-verzekering moet afsluiten. Deze verzekering moet ervoor zorgen dat elke scooterrijder in het verkeer is ingedekt tegen schade die tegenover hem of haar worden aangericht waar de persoon in kwestie geen schuld voor treft. Heb jij ook een scooter of ga je er een kopen en wil je deze graag laten verzekeren? Dan is het zeker de moeite waard om verder de informatie over de scooterverzekering hieronder door te nemen.

De WA scooterverzekering, de voordeligste keuze

We maken op de markt een onderscheid tussen drie verschillende soorten scooterverzekeringen. In eerste instantie kan je kiezen voor het afsluiten van de WA-verzekering voor je scooter. Hiervoor geldt dat ze de verzekering is waar een wettelijke verplichting voor geldt. Dat is in de praktijk het gevolg van het feit dat deze verzekering geen schade indekt aan je eigen scooter, maar wel aan deze van anderen. Wanneer er een ongeval is gebeurd of wanneer er op een andere manier schade is veroorzaakt wordt er altijd nagegaan wie daarvoor de verantwoordelijke partij is. Blijk jij dat te zijn? Dan zal jouw scooterverzekering moeten tussenkomen in de door de derde partij geleden schade. Dat zal dan concreet gebeuren door middel van de WA-verzekering. 

Voor de WA scooterverzekering geldt dat er een belangrijk voordeel, maar ook een niet onbelangrijk nadeel aan verbonden is. Het voornaamste voordeel heeft natuurlijk betrekking tot het bescheiden prijskaartje dat eraan verbonden is. Wanneer je nog maar pas een scooter hebt aangekocht is het zomaar mogelijk dat je niet zoveel budget meer over zal hebben voor het afsluiten van een verzekering. Wanneer jij daarom vooral graag genoegen wenst te nemen met een zo beperkt mogelijke verzekering zal de keuze voor de WA-verzekering ongetwijfeld al snel zijn gemaakt. 

Wat zijn de dekkingen van de WA+ beperkt casco verzekering?

De tweede type scooterverzekering die je kan afsluiten is de zogenaamde WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze ergens tussenin de WA en de allrisk is gelegen. Ze biedt je namelijk als verzekeringnemer wel degelijk een beperkt aantal dekkingen aan voor schade die je aan je eigen scooter hebt geleden. Het gaat hierbij dan evenwel uitsluitend om de volgende:

  1. Schade veroorzaakt door een brand of explosie;

  2. Schade als gevolg van een diefstal of een inbraak; 

Ondanks het feit dat er slechts sprake is van een beknopt aantal dekkingen moet het gezegd dat er toch wel degelijk bepaalde vormen van eigen schade ook worden ingedekt. Dat kan mooi meegenomen zijn. Bovendien zorgen de beperkte dekkingen er tevens voor dat de prijs van dit type scooterverzekering heel wat voordeliger is gelegen in vergelijking met de complete allriskverzekering.

Dit zijn de voordelen van de allrisk scooterverzekering

Een scooter kan je tweedehands kopen, maar het spreekt voor zich dat je ze ook gloednieuw kan bestellen. Wanneer je kiest voor deze laatste keuze zal je tot de vaststelling komen dat je daarvoor natuurlijk een aanzienlijk hoger gelegen prijskaartje voor zal moeten neertellen. Dat hoeft op zich niet meteen een groot probleem te zijn, ware het niet dat je dan ook wellicht zal willen kiezen voor het afsluiten van een meer uitgebreide verzekering. Stel je bijvoorbeeld maar eens voor dat je door een ongeval plots het merendeel van de waarde van je scooter in rook ziet opgaan. 

De allrisk scooterverzekering is een verzekering die je voorziet van de meest complete dekkingen op de markt. In basis kan je bijvoorbeeld rekenen op de dekkingen uit de WA en de WA+ beperkt cascoverzekeringen. Daarnaast wordt er echter nog een extra dekking aan toegevoegd en dat is deze voor de schade die je zelf (niet opzettelijk uiteraard) veroorzaakt. De allrisk scooterverzekering is de enige van alle verzekeringen die een dergelijke dekking voorziet. Dat is uiteraard goed om te weten.

Welke scooterverzekering is voor jou de beste keuze?

Het is absoluut een misverstand dat er zoiets bestaat als één enkele scooterverzekering die voor elke eigenaar van een scooter de beste keuze is. Veel mensen gaan ervan uit, maar dat is dus compleet foutief. Bij het bepalen van de verzekering welke voor jouw scooter het meest interessant is zijn er hoe dan ook een aantal verschillende factoren waar je rekening mee zal willen houden, te weten:

  1. De waarde waar de scooter over beschikt;

  2. Het aantal kilometers die je met de scooter gaat rijden op jaarbasis;

  3. Het budget dat je beschikbaar hebt voor je scooterverzekering; 

Heb je een tweedehandse scooter aangekocht welke slechts over een vrij beperkte waarde beschikt? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de keuze voor de gewone WA-verzekering of maximaal de WA+ beperkt casco verzekering al vrij snel zal zijn gemaakt. Dit niet in het minst omdat de allrisk afsluiten dan wellicht niet meer tot de mogelijkheden behoort. Deze complete scooterverzekering is dan wel weer interessant voor het geval je een gloednieuwe, dure scooter hebt aangekocht. Dit maakt op zich al duidelijk dat er sprake is van aanzienlijke verschillen tussen de diverse scooterverzekeringen die op de markt afgesloten kunnen worden. Dit is overigens nog niet alles.

De beste scooterverzekering kan verschillen naarmate de tijd vordert

Heb je een bepaalde scooterverzekering afgesloten kort nadat je een bepaalde scooter hebt aangekocht? Hou er dan rekening mee dat deze verzekering niet altijd ook binnen een paar jaar nog altijd de beste keuze is. Naarmate je rijgedrag bijvoorbeeld verandert of de waarde van je scooter lager komt uit te vallen is het best mogelijk dat een ander exemplaar interessanter zal worden.

De beste scooterverzekering vinden doe je door te vergelijken!

Natuurlijk spreekt het voor zich dat je bij voorkeur alleen maar voldoende zal willen nemen met het afsluiten van de beste scooterverzekering voor jouw situatie. De vraag die zich dan echter opdringt is hoe je dat nu precies voor elkaar kan krijgen? Het aanbod met verschillende scooterverzekeringen die door meerdere verzekeraars op de markt worden aangeboden is namelijk behoorlijk groot. Dat is zeker juist, maar gelukkig is het uitvoeren van een vergelijking tegenwoordig vrij eenvoudig mogelijk. Bij voorkeur maak je hiervoor gebruik van een objectieve vergelijkingssite. Zo zal je tot de conclusie komen dat je de meest interessante verzekering voor je scooter al vrij snel uit de massa kan halen.

Klik hier om onze site te bezoeken.