Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn houtpellets?

Mooie houtpellets kopen is een manier om je woning warm te houden en naar verwachting zullen houtpellets veelvuldig gebruikt worden in de toekomst. Maar wat zijn het eigenlijk? Houtpellets zijn korrels die uit samengeperst hout bestaan. Dit hout komt van afval of zaagsel af en soms komt het van de naalden van dennen of sparren. De pellets branden uiteindelijk vrijwel helemaal op, wat ervoor zorgt dat je er heel weinig afval aan over houdt. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren, want elke manier om afval te besparen is een geweldige uitkomst. Bovendien is het voordeliger om houtpellets te gebruiken dan brandhout.

De voordelen van houtpellets

Naast dat houtpellets voordeliger zijn dan brandhout, zitten er nog meer voordelen aan houtpellets. Het is namelijk CO2-neutraal, want wat er brandt is natuurlijk afval of zaagsel. Naast het feit dat het al vaak afval is, brandt dat afval voor een heel groot deel op. Je verkleint dus in principe het al bestaande afval. Ook hoef je geen hout te hakken of te zagen en is het erg makkelijk om de haard te vullen met de houtpellets. En houd jij ook niet van knetterend vuur met rondvliegende vonken? Dan zit je met houtpellets goed, want dat gebeurt hiermee niet. Als laatste voordeel heb je ook nog eens minder rookvorming.

Wat maakt houtpellets zo duurzaam?

Houtpellets zijn dus CO2-neutraal. Daarmee wordt bedoeld dat er bij de verbranding van de pellets evenveel CO2 vrijkomt als de boom heeft opgenomen uit het milieu. Daarnaast is het echter wel van belang dat de houtpellets uit een speciaal bos komen, en niet uit een regulier oerbos. Hier zijn regelingen en eisen voor. Zo hebben de juiste pellets een certificering, waaraan je kunt herkennen of het de goede zijn. Het is daarnaast ook prettig dat houtpellets veel minder ruimte innemen dan grote blokken hout. Het scheelt dus ook nog eens iets in je eigen huis!