Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Wat is een transparante horloge?

Een zogenaamd mystery watch, het is het eerste transparante horloge, ca. 1890. Het uurwerk is voorzien van een cilinderuitgang.
Een beweging van een horloge is het mechanisme dat het verstrijken van de tijd meet en de huidige tijd (en eventueel andere informatie zoals datum, maand en dag) weergeeft. Bewegingen kunnen volledig mechanisch zijn, volledig elektronisch (mogelijk zonder bewegende delen), of ze kunnen een mix van beide zijn. De meeste horloges die vandaag de dag voornamelijk bestemd zijn voor de tijdwaarneming hebben elektronische bewegingen, met mechanische wijzers op de wijzerplaat die de tijd aangeven.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Mechanisch
Hoofdartikel: Mechanisch horloge
Vergeleken met elektronische bewegingen zijn mechanische horloges minder nauwkeurig, vaak met fouten van seconden per dag, en ze zijn gevoelig voor positie, temperatuur en magnetisme. Ze zijn ook duur om te produceren, vereisen regelmatig onderhoud en aanpassingen en zijn gevoeliger voor storingen. Desalniettemin trekt het vakmanschap van mechanische horloges nog steeds de aandacht van een deel van het publiek, met name bij de horlogeverzamelaars. Skelet horloges zijn ontworpen om het mechanisme zichtbaar te laten voor esthetische doeleinden.

Een mechanische beweging maakt gebruik van een ontsnappingsmechanisme om het afwikkelen en wikkelen van onderdelen van een veer te controleren en te beperken, waardoor een eenvoudige afwikkeling wordt omgezet in een gecontroleerde en periodieke energieafgifte. Een mechanische beweging maakt ook gebruik van een balanswiel samen met de balansveer (ook wel bekend als een haarveer) om de beweging van het tandwielsysteem van het horloge te regelen op een manier die analoog is aan de slinger van een slingerklok. De tourbillon, een optioneel onderdeel voor mechanische bewegingen, is een roterend frame voor de ontsnapping, dat wordt gebruikt om de effecten van de zwaartekrachtsvertekening op de tijdwaarneming uit te schakelen of te verminderen. Door de complexiteit van het ontwerpen van een tourbillon, zijn ze erg duur, en alleen te vinden in prestigieuze horloges.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

De speldknop ontsnapping (de Roskopf beweging genoemd naar de uitvinder, Georges Frederic Roskopf), een goedkopere versie van het volledig hefboom uurwerk, werd in grote hoeveelheden geproduceerd door veel Zwitserse fabrikanten en door Timex, totdat het werd vervangen door quartz uurwerken.

Stemvorkhorloges maken gebruik van een soort elektromechanisch uurwerk. In 1960 geïntroduceerd door Bulova, gebruiken ze een stemvork met een precieze frequentie (meestal 360 hertz) om een mechanisch horloge aan te drijven. De taak van het omzetten van elektronisch gepulseerde vorktrillingen in roterende bewegingen wordt gedaan via twee piepkleine, met juwelen versierde vingers, de zogenaamde pallen. Tuning-vork horloges werden verouderd toen elektronische quartz horloges werden ontwikkeld. Kwartshorloges waren goedkoper om te produceren en waren bovendien nauwkeuriger.

Hoofdartikel: Hoofdbron
Traditionele mechanische uurwerkbewegingen maken gebruik van een spiraalveer, de zogenaamde ‘mainspring’, als krachtbron. Bij handmatige horloges moet de veer regelmatig door de gebruiker worden opgewonden door aan de kroon van het horloge te draaien. Antieke zakhorloges werden gewikkeld door een aparte sleutel in een gat in de achterkant van het horloge te steken en het te draaien. De meeste moderne horloges zijn ontworpen om 40 uur te draaien op een wikkeling en moeten dus dagelijks worden gewikkeld, maar sommige horloges lopen meerdere dagen en een paar hebben 192 uur drijfveren en worden wekelijks gewikkeld.

Automatische horloges
Hoofdartikel: Automatisch horloge

Automatisch horloge: Een excentrisch gewicht, een rotor genoemd, zwaait mee met de beweging van het lichaam van de drager en wikkelt de veer op.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Seiko 5 Automatisch Horloge 21 Juwelen
Een self-wikkeling of automatisch horloge is een horloge dat de hoofdveer van een mechanische beweging terugwindt door de natuurlijke bewegingen van het lichaam van de drager. Het eerste zelfoprollende mechanisme voor zakhorloges werd in 1770 uitgevonden door Abraham-Louis Perrelet, maar het eerste “self-wikkeling”, of “automatische”, polshorloge was de uitvinding van een Britse horlogemaker genaamd John Harwood in 1923. Dit type horloge wikkelt zich op zonder dat de drager een speciale actie nodig heeft. Het maakt gebruik van een excentrisch gewicht, een zogenaamde opwindbare rotor, die draait met de beweging van de pols van de drager. De heen en weergaande beweging van de wikkelende rotor koppelt zich aan een ratel om de hoofdveer automatisch op te wikkelen. Zelf opwindende horloges kunnen meestal ook handmatig worden opgewonden om ze draaiende te houden als ze niet gedragen worden of als de polsbewegingen van de drager onvoldoende zijn om de horlogewond te houden.

In april 2014 lanceerde de Swatch Group het sistem51 polshorloge. Het heeft een zuiver mechanische beweging bestaande uit slechts 51 onderdelen, inclusief een nieuw zelfoprollend mechanisme met een transparant oscillerend gewicht. Tot nu toe is het de enige mechanische beweging die volledig op een volledig geautomatiseerde montagelijn is geproduceerd. Het lage aantal onderdelen en de geautomatiseerde assemblage maken het een goedkoop mechanisch Zwitsers horloge, dat kan worden beschouwd als een opvolger van de Roskopf-bewegingen, maar van hogere kwaliteit.

Impact op de Seiko horloge

Eerste kwartspolshorloge BETA 1 ontwikkeld door CEH, Zwitserland, 1967.
Elektronische bewegingen, ook wel kwartsbewegingen genoemd, hebben weinig of geen bewegende delen, behalve een kwartskristal dat door het piëzo-elektrische effect in trilling wordt gebracht. Een wisselende elektrische spanning is

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko

Gerelateerde artikelen

Wat staat er allemaal in een bouwkundig rapport?

Een bouwkeet kopen voor langere klussen op locatie

4 Redenen om hondengedragsdeskundige te worden