Acat Nederland
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is een sedumcassette?

Groene daken worden ook wel de ‘longen van de stad’ genoemd. Voor het maken van een groen dak wordt een sedumcassette gebruikt. Je kunt meerdere van deze cassettes aan elkaar klikken, waardoor het hele dak verandert in een prachtige groene oase met allerlei gekleurde bloemetjes. Maar, wat is een sedumcassette eigenlijk?

Een sedumcassette zit vol vetplantjes

Een sedum dak bestaat uit verschillende sedumcassettes die aan elkaar zijn geklikt. Iedere cassette zit vol met vetplantjes, dit is vaak sedum. Sedum is een vetplant die voornamelijk goed groeit op droge plekken. Hierbij kun je denken aan de woestijn in Sub- Saharisch Afrika, maar ook aan het treinspoor op Amsterdam centraal. Sedum plantjes zijn bestand tegen extreme droogte omdat ze water opslaan in hun dikke, vettige blaadjes. Sedum is lid van de vetplantenfamilie. Je kunt op het noordelijk halfrond zo’n 500 verschillende soorten vinden. Er zitten ook vaak meerdere sedum plantjes in een sedumcassette. Meestal zijn dit tussen de 5 en 7 verschillende soorten. Sedum bloeit in allerlei kleuren, waaronder rood, paars, wit en geel.

De lagen in een sedumcassette

Omdat zowel je dakbedekking en je sedum plantjes beschermd moeten worden, bestaat een sedumcassette uit verschillende lagen. De eerste laag is de drainagelaag. Deze laag dient ervoor om overvloedig water zonder problemen af te voeren naar je afvoerpijp. De tweede laag is de waterbuffering laag. Deze bestaat uit kleine kleikorrels, die ervoor zorgt dat het water dat niet snel wordt opgenomen, afgevoerd kan worden. De klei houdt ook water vast, zodat de worteltjes extra water hebben tijdens droge periodes. De derde laag is de filterlaag. Deze houdt de fijne deeltjes uit het substraat niet worden weggespoeld. De vierde laag is de substraatlaag. Dit is waar de worteltjes voedingsstoffen uithalen en zich vast in zetten. De laatste laag is het sedum zelf. De cassette is voor 80% begroeid, zodat er genoeg ruimte overblijft voor de plantjes om zich te wortelen.

De voordelen van een sedumcassette

Er zitten talloze voordelen aan een sedumcassette. Zo vangt deze regenwater op. Dit is enorm voordelig voor het afwateringssysteem, zeker op plekken waar water moeilijk in de grond terecht komt. Door hevige regenval kunnen de riolen overstromen. Een sedumcassette houdt het water vast en laat het water gereguleerd weer los. Hierdoor neemt het de druk enigszins weg op de riolen wanneer deze overbelast zijn. Groene daken isoleren ook. Dit is niet alleen prettig omdat je temperatuur in huis constanter zal zijn, maar ook in verband met geluidsoverlast. Handig als je buren vaak klussen op zondag ochtend.

Verschillende begroeiing in een sedumcassette

Je hebt sedumcassettes in allerlei soorten. Zo kun je een cassettes kopen die geheel uit sedum plantjes bestaan, maar ook een cassette die kruiden bevat, zoals duizendblad, sint-janskruid en wolfsmelk. Als je ervoor kiest om een groen dak te kopen met meerdere soorten begroeiing, zal deze wel een stuk zwaarder worden. Over het algemeen is een groen dak met alleen sedum rond de 30 kilo per vierkante meter, terwijl een met meerdere soorten begroeiing op zo’n 150 kilo zit.