Acat Nederland
Image default
Woningen

Tips voor het opstellen van een legionella beheersplan

Legionella is geen fijne bacterie, je kan er behoorlijk ziek van worden. Daarom is het belangrijk dat het niet in je leidingen zit. Instanties en bedrijven moeten daarom een legionella beheersplan hebben. Om ervoor te zorgen dat deze bacterie zich niet in leidingen bevindt en vele mensen ziek kan maken. Een legionella beheersplan is dus heel belangrijk. Als je er niks vanaf weet, dan kan het lastig zijn om dit uit te voeren. Tips voor het opstellen van een legionella beheersplan. Met een goed beheersplan zijn we namelijk allemaal verzekerd van schoon drinkwater. 

Wat is legionella?

Er zijn veel verschillende bacteriën die je liever niet tegenkomt, een daarvan is legionella. Deze bacterie verspreidt zich via water dat tussen de 25 en de 50 graden celsius is. Laat dat nou net de temperatuur van het meeste kraanwater zijn. De legionellabacterie probeert zich te vestigen in de slijmlaag aan binnenkant van leidingen. Of op de bodem van leidingen en reservoirs. Als dit het geval is, dan komt het in je kraanwater terecht. Zo komt het in je drinkwater, of uit je douche. Van beide kan je behoorlijk ziek worden, een griep, een longontsteking en zelfs overlijden als het niet op tijd behandeld wordt. Je kunt er behoorlijk nare klachten van krijgen.

Wat is een legionella beheersplan?

Een legionella beheersplan is simpel gezegd een document waar een plan van aanpak in staat om legionella te behandelen of te voorkomen. Welke maatregelen nodig zijn om de groei van legionellabacteriën tegen te gaan. Dan is er ook nog een risicoanalyse, hierbij wordt gekeken naar de leidingen en waar legionellabacteriën kunnen groeien in de waterleiding. Tips voor het opstellen van een legionella beheersplan. Het beste is om een risicoanalyse te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Als je een risicoanalyse laat uitvoeren dan kun je meteen een legionella beheersplan laten maken. Vervolgens kun je periodieke controles laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat er nog steeds geen legionella is. Het is in ieder geval een erg belangrijk proces.

Waarom is een legionella beheersplan belangrijk?

Een legionella beheersplan is ontzettend belangrijk. Prioritaire instellingen zijn verplicht om een legionella risicoanalyse uit te voeren. Als alle bedrijven en instellingen dit doen, dan is het verzekerd dat er schoon water is. Dit is zo belangrijk, omdat je heel erg ziek kan worden van de bacterie. Het kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. En daarom is een legionella beheersplan zo ongelofelijk belangrijk. Een legionella beheersplan kan voorkomen dat de bacterie zich verspreidt. Zodat we schoon drinkwater hebben. 

Voorkom legionella met een goed beheersplan 

Aangezien deze bacterie je enorm ziek kan maken, is het opstellen van zo’n beheersplan gewoon nodig. Tips voor het opstellen van een legionella beheersplan. Het beste is om eerst een risicoanalyse uit te laten voeren, dan weet je waar de risicopunten liggen. Vervolgens kan er een passend beheersplan gemaakt worden en weet je wat het plan van aanpak is. Wat je dan ook nog kunt doen is een periodieke controle laten uitvoeren, zo weet je zeker dat er nog steeds geen legionella aanwezig is. Als alles in orde is kun je zelfs een legionella veiligheidscertificaat ontvangen!

https://www.leever.nl/legionella-beheersplan/

Gerelateerde artikelen

Wat je moet weten over Gerflor vloeren, kom er nu direct achter!

Alles wat je nog niet wist, en moet weten over deurstoppers

Wanneer loodgieter met spoed inschakelen?