Acat Nederland
Image default
Verbouwen

Stukadoor: heeft dat met deuren te maken?

We weten allemaal dat een stukadoor werkzaam is in de bouwsector. Stukadoors zijn betrokken bij onderhoud aan binnenmuren en plafonds van gebouwen. Daarmee is het niet vreemd dat sommige mensen kunnen vermoeden dat een stukadoor zich bezighoudt met het plaatsen, onderhouden en vervaardigen van deuren. Immers, ‘door’ betekent toch ‘deur’? En een deur wordt toch altijd in muren geplaatst? We zullen zien dat deze aanname niet klopt. Laat een Stukadoor Zoetermeer, als je daar woont, vooral niet aandoen als je onderhoud aan je deur wilt laten plegen. We leggen hieronder uit waarom je beter iemand anders kunt inschakelen, en wie.

Wat doet een stukadoor niet?

Een stukadoor is, zoals gezegd, niet bezig met deuren. Belangrijk in de term ‘stukadoor’ is dan ook niet ‘door’, maar eerder het woord ‘stuc’ (om taalkundige redenen hier veranderd in een ‘k’). Stuc is een type pleister dat gebruikt wordt ter bescherming of verfraaiing van muren en plafonds. Dit verschilt van hout, dat een ander materiaal is en een ander doel dient. Deuren worden daarmee door houtbewerkers vervaardigd, en niet door stukadoors. Stukadoors zijn ook niet bezig met andersoortig bouwwerk, zoals beton gieten, muren metselen of het zagen van bouwmaterialen. Toch is het werk van een stukadoor essentieel bij bouw- en renovatiewerkzaamheden!

Wat gebeurt er nog meer in de bouw?

Er zijn allerlei stappen die doorlopen moeten worden voor een huis gerenoveerd of gebouwd is. En er worden niet alleen huizen gebouwd, ook kantoor- of winkelpanden. Naast bouwvakkers lopen er ook architecten rond op bouwplaatsen, die zich bezighouden met het ontwerp van het te bouwen gebouw. Er gebeurt dus veel meer dan enkel het optrekken van een pand. Verder is er weg- en waterbouw, waarbij andere materialen gebruikt worden dan bij woningbouw. Wegen en waterwerken kennen ook andere veiligheidseisen en bestemmingsplannen. Dat laatste is trouwens ook belangrijk bij het bouwen of renoveren van panden; wat je ook doet, het moet altijd binnen het bestemmingsplan passen.