Acat Nederland
Image default
Auto’s en Motoren

Schadevrije jaren autoverzekering

Als je opzoek bent naar een nieuwe autoverzekering, hou dan ook rekening met je schadevrije jaren. Schadevrije jaren bepalen voor grotendeels de kost van je autoverzekering. Het is dus handig dat je precies weet wat dat inhoudt. Hieronder vind je meer informatie!

 

Schadevrije jaren, wat is dat precies?

 

Voor elk jaar dat je geen schade geclaimd hebt bij je autoverzekering, heb je een schadevrij jaar. Als je wel schade claimt bij een ongeval, dan raak je je schadevrije jaren kwijt. Schadevrije jaren zijn interessant omdat ze de no-claim premie op je autoverzekering bepalen. Hoe meer jaren je dus geen schade hebt geclaimd, hoe hoger deze korting zal zijn.

 

Schadevrije jaren en de bonus-malus ladder

 

De schadevrije jaren die je hebt opgebouwd worden weergegeven in een bonus-malus ladder van je verzekeraar. Deze ladder werkt aan de hand van treden. Voor elk jaar zonder schadeclaim, klim je één trede hoger. Per trede is er een hogere premiekorting.

Let wel op, want de bonus-malus ladder verschilt per verzekeraar! Als je wel schade hebt geclaimd, dan val je terug op de bonus-malus ladder, dat kan zelf soms tot 5 treden in één keer. Soms kan het dus interessanter zijn om schade bij een ongeval uit je eigen zak te bepalen, voornamelijk als de schade niet zo groot is. Pas ook op als je schade claimt, als je nog maar een paar jaar verzekerd bent. Het kan dan zijn dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt, dit wordt ook wel een malussituatie genoemd.

 

Pas op: je kan je schadevrije jaren kwijtraken

 

Als je lang geen autoverzekering hebt, dan kan je je schadevrije jaren ook kwijtraken. Bij de meeste autoverzekeraars zijn schadevrije jaren maximaal drie jaar geldig. Als je dus langer wacht dan verlies je deze schadevrije jaren en de bijkomende premie.

 

Veranderen van autoverzekering

 

Als je veranderd van autoverzekering, dan kan je je schadevrije jaren gewoon meenemen. Omdat elke autoverzekeraar een verschillende bonus-malus ladder hanteert, kan het soms wel de moeite waard zijn om van verzekeraar te veranderen. Als je wilt weten welke autoverzekeraar de interessantste bonus-malus ladder hanteert, dan moet je kijken onder de polisvoorwaarden van de autoverzekeraar. Autoverzekeringen vergelijken doe je ook makkelijk op autoverzekering.nl. Je auto verzekeren bij een betrouwbare autoverzekeraar? Neem een kijkje op: Autoverzekering.nl – Ohra.

 

http://autoverzekering.nl