Acat Nederland
Image default
Zakelijke dienstverlening

Onafhankelijk hypotheekadvies

Gratis hypotheekadvies?

Sinds 1 januari 2013 geldt in ons land een provisieverbod voor hypotheekadviseurs. Door dit verbod mogen hypotheekadviseurs tegenwoordig geen provisie ontvangen van hypotheekverstrekkers, zoals banken en verzekeraars. In de jaren voorafgaande aan het provisieverbod adviseerden hypotheekadviseurs de potentiële huizenkopers veelal ‘gratis’ over hypotheken. Waarbij ‘gratis’ wil zeggen dat er geen rekening werd verstuurd naar de huizenkoper. Het verdienmodel van zelfstandige hypotheekadviseurs was gebaseerd op de provisie die werd ontvangen van hypotheekverstrekkers. 

 

Wetgever grijpt in

Conform de bekende zegswijze ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’ is het moeilijk te geloven dat zelfstandige hypotheekadviseurs voorafgaande aan het provisieverbod daadwerkelijk in alle gevallen een objectief advies gaven aan hun cliëntèle. Er zal toen ongetwijfeld hier en daar sturend hypotheekadvies zijn gegeven aan huizenkopers. Dat was ook precies de reden waarom de wetgever ingreep en besloot om het provisieverbod in te stellen, opdat het verdienmodel van de hypotheekadviseur transparanter werd.

Het uitgangspunt werd dat alleen de klant die het hypotheekadvies vraagt de hypotheekadviseur betaalt. Een hypotheekadviseur riskeert nu een flinke straf bij het accepteren van provisies van een hypotheekverstrekker. Daardoor kan de klant erop vertrouwen dat het ontvangen advies precies is toegesneden op de eigen situatie.

 

Krimp in de markt voor hypotheekadvies?

Aanvankelijk vreesden hypotheekadviseurs voor een substantiële krimp van de markt voor onafhankelijk hypotheekadvies. Was hun clientèle wel bereid om te betalen voor hypotheekadvies? Nu, na een aantal jaar,  weten we dat er wel degelijk een markt is voor gedegen, onafhankelijk hypotheekadvies. Goed advies is geld waard en om dat goede advies te geven, zijn uiteraard goede adviseurs nodig. 

 

De markt voor hypotheekadvies groeit weer door de huidige dynamische huizenmarkt. Er zijn dan ook volop vacatures hypotheken voor financiële professionals die grondige kennis van de hypotheekmarkt combineren met sterke communicatieve vaardigheden. Met name uitstekende luistervaardigheden zijn essentieel om een goed hypotheekadvies te kunnen geven. Want in de huidige hectische woningmarkt, veroorzaakt door lage rente en een krappe woningvoorraad hebben huizenkopers – misschien wel meer dan ooit tevoren – behoefte aan betrouwbaar, professioneel hypotheekadvies, perfect toegesneden op de eigen situatie, waarin een realistisch beeld wordt geschetst van de mogelijkheden en risico’s van een hypotheek en daar willen ze best voor betalen.