Acat Nederland
Image default
Zakelijk

Maak je thuiskantoor compleet met de juiste printer

Heb jij een kantoor aan huis? Een goede werkplek is onmisbaar. Een lekker bureau, fijne bureaustoel, alle kantoorartikelen die je nodig hebt. Dit zijn zaken waaraan je vast al hebt gedacht. Maar heb je ook een goed werkende printer, die je niet onnodig veel geld kost en die past bij jouw printbehoeftes? We kunnen ons voorstellen dat dat wat lastiger te realiseren is. Daarom geven we je hier een korte rondleiding door printerland.

De verschillen tussen inkjet- en laserprinters

Er zijn twee soorten printers: inkjet- en laserprinters. Het grootste verschil tussen die twee is de technologie die ze gebruiken. Het gaat te ver om hier de werking van beide printertypes te bespreken. Belangrijk om te onthouden is: inkjetprinters werken met inktcartridges, laserprinters maken gebruik van toners.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk: welk type past het beste bij jou? Hier sommen we in het kort drie belangrijke verschillen op.

  • Inkjetprinters blinken uit in het afdrukken van foto’s; laserprinters zijn met name goed in teksten.
  • De afdrukcapaciteit van toners is groter dan die van inktcartridges. Dit betekent dat je met een toner (laserprinter) langer kunt printen dan met een cartridge (inkjetprinter).
  • Laserprinters hebben over het algemeen een hogere afdruksnelheid dan inkjetprinters: ze printen meer pagina’s per minuut.

Inkjet- of laserprinter: zo zit dat qua kosten

Als je maar weinig print, dan schaf je het beste een inkjetprinter aan voor je printwerk. De aanschafprijs van zo’n printer is namelijk erg laag: ze zijn al verkrijgbaar vanaf 50 euro. Een nadeel is wel dat de inktcartridges wat prijziger zijn. Een laserprinter en toners zijn vaak duurder in aanschaf dan inkjetprinters met cartridges, maar de toners gaan veel langer mee. Een toner kopen hoeft zo veel minder vaak, en daardoor worden de kosten per print lager.

Het kan ook nog extra lonen om compatibele toner cartridges aan te schaffen. Deze bevatten vaak meer tonerpoeder en zijn ook goedkoper. Als we bijvoorbeeld kijken naar de HP toner van 123inkt, dan kun je bij diverse soorten tot wel circa 250 pagina’s meer mee printen. De kosten liggen hierbij ook lager. Als voorbeeld nemen we hierbij de HP 201a toner. Het huismerk alternatief is circa 28 euro goedkoper.

Zakelijke printer leasen

Tot zover de verschillen tussen laser- en inkjetprinters, zowel in eigenschappen als in kosten. Er is nog een punt waarop we je willen wijzen. Print je veel en heb je meerdere printers nodig? Dan kun je beter een zakelijke printer leasen; dit is vaak een laserprinter. Het leasen van een printer heeft meerdere voordelen. Zo hoef je geen grote uitgave in één keer te doen en krijg je te maken met inzichtelijke, vaste kosten per maand. Je krijgt een nieuw model dat alle gewenste mogelijkheden biedt. En vaak is een onderhoudscontract een optie, zodat je je ook geen zorgen hoeft te maken over mogelijke storingen. 

Of je nu een laser- of inkjetprinter koopt of een printer koopt of least: we hopen dat de informatie in dit artikel je helpt de juiste keuze voor jouw thuiskantoor te maken. We wensen je heel veel zorgeloze printjes toe!