Acat Nederland
Image default
Dienstverlening

Lichamelijke pijn effectief bestrijden door middel van elektrostimulatie

Van jouw lichamelijke pijn afkomen door middel van EMS, oftewel elektrostimulatie, dat kan met TENS. Deze niet medicamenteuze pijntherapie is inzetbaar bij chronische en acute pijn. De methode werkt zeer doeltreffend, geeft geen bijwerkingen en is totaal veilig. Pijnbestrijding via TENS wordt dan ook ingezet in ziekenhuizen door medisch specialisten, in revalidatiecentra en bij fysiotherapeutpraktijken. Zelfs door verloskundigen wordt TENS aanbevolen, tegen pijn tijdens de zwangerschap en tijdens de bevalling.

Verstoring van de pijnprikkel, endorfine en ontspannen spieren

TENS, Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, zorgt voor het verstoren van de pijnprikkel richting de hersenen, ontspanning van de spieren en de stimulatie voor het aanmaken van endorfine. Dit laatste is een pijnstillende stof die door ons eigen lichaam wordt aangemaakt.

Maar hoe zorgt TENS ervoor dat al dit bovenstaande gebeurt en jij van de pijn af kan komen? Door middel van elektrostimulatie welke we hierboven al even genoemd hadden. Kleine, zachte stroomstootjes worden door het TENS apparaat afgegeven. Via twee snoertjes die aan het apparaat vastzitten worden de elektrische signalen verzonden. Verzonden naar speciale elektrode pleisters die vastzitten aan het einde van de snoertjes. De elektrode pleisters plak je op je huid. Waar je deze precies moet plakken hangt af van de locatie van de pijn. In de gebruiksaanwijzing kan je eenvoudig ontdekken waar de pleisters in jouw geval geplakt dienen te worden. Via de pleisters ontvangt de huid de stroomstootjes, welke vervolgens terechtkomen bij het centrale zenuwstelsel. Door de prikkeling wordt het centrale zenuwstelsel in de war gebracht waardoor het pijnsignaal niet meer correct wordt doorgegeven aan de hersenen. Doordat de hersenen het pijnsignaal niet meer oppikken ervaar je de pijn niet meer of vele malen minder.

TENS is breed inzetbaar

TENS kent vele voordelen en kan eenvoudig thuis gebruikt worden. Via Tens.nl kan je een TENS apparaat huren. Er is keuze uit verschillende modellen. Verder kent TENS verschillende doeleinden en is het geschikt bij:

  • Spiertraining en spierherstel, onder andere voor topsporters en na een ongeval
  • Pijntherapie, zeer effectief bij de veel voorkomende rugklachten
  • Huidversteviging en vermindering van cellulitis
  • Afvallen, de stofwisseling verbetert
  • Bekkenbodem training, ook na de bevalling
https://tens.nl/