Acat Nederland
Image default
Beauty en verzorging

Ik heb een ingetrokken tepel, is dat normaal?

Veel mensen denken bij een ingetrokken tepel meteen aan vrouwen, maar ook mannen kunnen last hebben van een ingetrokken tepel. Het kan zijn dat je het niet fijn vindt om hier met iemand over te praten en dat is best logisch. Het is namelijk iets heel persoonlijks, maar zeker niet iets geks. Als je een ingetrokken tepel hebt, kan het zijn dat je met wat vragen zit. Is dit normaal? Kan er iets aan gedaan worden? Hoe komt het? In deze blog zullen we je meer vertellen over ingetrokken tepels, zodat je er toch meer over te weten komt. Lees dus snel verder!

Wat is een ingetrokken tepel en is dit ernstig?

Wanneer je tepel is ingetrokken zal je borst bij je tepel wat platter zijn. Een ingetrokken tepel hoeft echter niet altijd helemaal ingetrokken te zijn. Het kan ook zijn dat je tepel helemaal vlak is of een beetje ingedeukt. Meestal zal je geen last hebben van zo’n tepel. Je zal er dus geen pijn of andere ongemakken aan ervaren. Ook is het meestal heel onschuldig en hoef je dus niet bang te zijn voor iets ernstigs. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hiermee geboren bent. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je melkgangen in je borst te kort zijn, waardoor je tepel niet zo ver uit kan steken. Ook kan het ontstaan door borstvoeding. De melkbuisjes kunnen dan namelijk een beetje gaan ontsteken. Dit is ook een hele onschuldige oorzaak en dus niet iets om je zorgen over te maken.

De behandeling voor een ingetrokken tepel

Het kan zijn dat je je tepel gewoon niet zo mooi vindt wanneer deze is ingetrokken. In dat geval kan je een behandeling ondergaan. Wanneer je een normaal gevormde tepel hebt die af en toe naar binnen gaat, kan er een ringetje in je borst worden geplaatst. Je kan met een ring nog steeds borstvoeding geven, want de melkgangen worden niet aangetast. Als je tepel naar binnen getrokken wordt door de melkgangen, spreekt men van een slecht aangelegde tepel. Deze wordt dan ook net wat anders behandeld. De ingetrokken tepel moet in dat geval los gemaakt worden van de melkgangetjes. Deze operatie is niet aan te raden als je nog kinderen wilt, want er is een risico dat de melkgangen aangetast kunnen worden. Als je een ingetrokken tepel hebt en een kinderwens, is het het slimste om er niks aan te laten doen.

Een ingetrokken tepel door een ziekte

Over het algemeen is een ingetrokken tepel dus heel onschuldig. In zeldzame gevallen kan het echter ook duiden op een ziekte zoals borstkanker. Wanneer je geen borstvoeding geeft, maar je tepel plotseling ingetrokken wordt, is het verstandig om direct naar de huisarts te gaan. Dit kan namelijk zijn dat dit een aanwijzing is voor borstkanker. Er zal dan een onderzoek worden gestart om te kijken of je inderdaad borstkanker hebt. Dit is dus alleen in zeldzame gevallen, dus meestal is een ingetrokken tepel heel onschuldig en valt een behandeling te plaatsen onder de diverse opties voor wat betreft borstcorrecties.