Acat Nederland
Image default
Woningen

Hoe lang gaat een keuken mee?

Een keuken is tegenwoordig meer dan een plek waar je alleen bent om te koken? Het is een plek om samen te komen met familie en vrienden, je vertelt er over je dag, je drinkt gezellig een glas wijn en luistert er naar muziek tijdens het koken. Het kopen van een keuken is een investering die je waarschijnlijk een aantal keer zult doen, het is dus belangrijk om goed na te denken over wat jij wil. Als je dan eindelijk jouw droomkeuken hebt geïnstalleerd, is het tijd om te gaan genieten! Maar hoe lang gaat je keuken nou eigenlijk mee? Wij vertellen het je.

Wanneer moet je je keuken vervangen?

Hoe lang een gemiddelde keuken meegaat is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Als je bijvoorbeeld een gezin hebt met jonge, spelende kinderen gaat dit de levensduur van de keuken niet ten goede. Is de kwaliteit van de keuken niet optimaal? Dan zul je snel schade of vervaging gaan aantreffen. Je kunt natuurlijk de levensduur van de keuken verlengen door om de zoveel jaar een keukenrenovatie Limburg uit te voeren, door bijvoorbeeld een nieuwe verflaag er overheen te gooien. Zo lijkt de keuken weer een stuk nieuwer en kan hij weer een aantal jaar mee.

De gemiddelde levensduur van een keuken

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse keukens gemiddeld 19 jaar meegaan. Na deze leeftijd beginnen de keukens sneller na te laten. Ongeveer een kwart van de Nederlanders vervangt zijn of haar keuken wanneer deze tussen de 11 en 15 jaar oud is. Eén derde doet dit pas tussen de 16 en 20 jaar, en weer één derde doet dit pas na 20 jaar. Het maakt echter niet uit wanneer jij je keuken gaat vervangen of renoveren. Je moet minimaal 15 jaar kunnen genieten van een keuken na aankoop. Voor keukenapparatuur geldt een levensduur van 19 jaar helaas niet. Deze gaan meestal maar tien jaar mee. En aangezien de technologie constant verandert, willen mensen meestal ook tussen de vijf en tien jaar nieuwe keukenapparatuur die aansluit op hun nieuwe wensen.