Acat Nederland
Image default
Auto’s en Motoren

Een auto kopen of leasen?

Er zijn tegenwoordig meerdere manieren om een auto te kunnen rijden. Het is niet meer noodzakelijk om in één keer een groot geldbedrag op te hoesten om je eigenaar van een auto te kunnen noemen. Je kunt auto’s tegenwoordig ook gemakkelijk leasen. Hierbij betaal je een maandelijks bedrag aan de dealer, waarna jij de tijdelijke eigenaar bent van deze auto. Maar wat is nu voordeliger? In deze blog vertellen wij het je!

Wat is leasen?

Het leasen van een auto is dus het betalen van een vast bedrag per maand om in een auto te kunnen rijden. Het is een soort totaalpakket voor een auto. In het bedrag zitten namelijk ook de verzekeringen, wegenbelasting en het onderhoud. Het enige wat je buiten het leasebedrag nog moet betalen is de brandstof. Nieuwe auto’s worden het vaakst geleased, maar je kunt ook een occasion leasen. Veel mensen denken dat dit, net als de aanschaf van een occasion, goedkoper is dan een nieuwe auto leasen. Dit is echter niet het geval. Een occasion vergt vaak meer onderhoud, dit wordt meegenomen in de leaseprijs. Ook kopen leasebedrijven nieuwe auto’s vaak met korting in, omdat ze met bulk worden ingekocht. Dit verlaagt ook weer de prijs van een nieuwe lease auto.

Heeft leasen alleen maar voordelen?

Een kort antwoord daarop is, nee. Zoals altijd heeft elk voordeel ook zijn nadeel. Je dient een leasecontract af te sluiten voor minimaal 12 tot 60 maanden. Wanneer je genoeg eigen geld hebt, is het daarom vaak goedkoper om een auto te kopen. Het totale leasebedrag van 12 tot 60 maanden wordt BKR geregistreerd, dit heeft een grote invloed op je maximale leencapaciteit. Doordat je feitelijk geen eigen auto rijdt, verlies je na drie jaar je opgebouwde schadevrije jaren. Hier tegenover staat wel dat je een auto kunt rijden voor een bedrag per maand, zonder enige zorgen. Wanneer je pech hebt, is slechts één telefoontje nodig en je hebt binnen een paar uur een nieuwe auto om te gebruiken. Er zit ook geen vervelend verkoopproces aan vast wanneer je van je auto af wilt.