Acat Nederland
Image default
Bedrijven

Gemiddeld gasverbruik

Hoeveel gas u verbruikt, hangt af van de grootte van uw huis, de grootte van uw gezin en hoeveel u verwarmt. Het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt 1.470 kubieke meter aardgas per jaar. Dit betekent dat het gemiddelde dagelijkse verbruik van aardgas iets meer dan 4 kubieke meter bedraagt. Maar er is een groot verschil tussen een gezin dat in een huis woont en een gezin dat in een appartement woont. Als u met twee personen in een appartement woont, is uw gasverbruik waarschijnlijk veel lager dan wanneer u in een groot huis met een gezin van zes personen woont. Huishoudens in goed geïsoleerde huizen hebben ook een veel lager gemiddeld gasverbruik. Er zijn ook huishoudens die helemaal geen gas gebruiken, zij wonen bijvoorbeeld in een huis dat wordt verwarmd door een warmtepomp.

 

Gemiddeld gasverbruik per dag

Een Nederlands huishouden verbruikte in 2021 gemiddeld 1470 kuub gas: per dag is dat 4 kuub.Uiteraard is het gemiddelde gasverbruik per dag hoger in de winter dan in de zomer, wanneer de kachel vaak aanstaat. In de app van je energieleverancier kun je vaak na een paar dagen het verbruik van een specifieke dag zien.

 

Wat bepaalt het niveau van het gasverbruik?

De gasprijzen zijn hoger dan de elektriciteitsprijzen. Een groot deel van uw energierekening bestaat dus uit gasverbruik, en je gebruikt het meeste gas om je huis te verwarmen. De hoogte van uw gasrekening hangt af van verschillende factoren:

  • De grootte en het bouwjaar van uw huis. Een volledig geïsoleerd nieuw huis heeft minder verwarming nodig dan een huis uit 1930 met spouwmuren en ramen met enkel glas.
  • Aantal personen in het huis
  • Hoe hoog u de verwarming heeft geïnstalleerd
  • Hoe vaak u verwarmt en doucht
  • Of u kookt op gas of inductie
  • Het weer. Als de dagen korter en kouder worden, krijg je het warmer. Daarom betekent een strenge winter meestal een hogere gasrekening.

 

Bespaar geld op uw energierekening

Minder gas verbruiken is goed voor de energierekening: gas wordt tot nu toe elk jaar duurder. De overheid wil graag dat steeds meer woningen aardgasvrij worden verwarmd. Door minder gas te verbruiken kun je flink wat besparen. Dat kan bijvoorbeeld door je woning te isoleren, korter te douchen, of efficiënter te verwarmen. Ook zijn er steeds meer alternatieven voor de CV-ketel, zoals een warmtepomp.

https://bespaarbazaar.nl/kenniscentrum/gas-besparen/gasverbruik-wat-is-het-gemiddeld-gasverbruik