Acat Nederland
Image default
Tweewielers

Fietsenrekken in Nederland

Fietsen in Nederland

Nederland is het fietsland bij uitstek. Het land telt meer fietsen dan inwoners. Fietsers in Nederland beschikken over meer dan 30000 kilometer aan fietspaden, waar ook met graagte gebruik van wordt gemaakt. Buiten dat veel mensen met de fiets naar school of naar het werk gaan, is ook het afleggen van fietsroutes, door bijvoorbeeld natuurgebieden, altijd erg in trek. Toeristen die Nederland aandoen, huren regelmatig fietsen om zich te verplaatsen. In de grote steden is dat vaak een uitdaging, zeker voor mensen die de grote hordes, langs druk autoverkeer manoeuvrerende, fietsers niet gewend zijn. Gelukkig gaat dit niet al te vaak mis, ook omdat de Nederlandse automobilist gewend is aan de tweewielige medeweggebruikers.

Liever met de fiets!

Veel steden worden autoluwer gemaakt, parkeerplekken verdwijnen of worden dermate prijzig, dat velen kiezen als alternatief kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets. Die fiets moet echter ook ergens geparkeerd worden en wie een fiets gewoon ergens tegen een muurtje aanzet, riskeert dat de fiets er bij terugkomst van de eigenaar niet meer staat. Een beter alternatief is een fiets parkeren in een fietsenrek, dan staat de fiets stevig en kan het slot aan het fietsenrek vastgemaakt worden. Buiten dit, geeft het parkeren van fietsen in fietsenrekken ook een rustiger straatbeeld en is het veiliger voor voetgangers als het looppad vrij is.

Soorten fietsenrekken

Gelukkig wordt er met de fietser meegedacht en zijn bijna overal wel fietsenrekken te vinden. Op stations staan vaak zelfs fietsenrekken met meerdere etages. Niet overal is natuurlijk evenveel ruimte, maar gezien de diversiteit in het aanbod van fietsenrekken, is er voor iedere locatie wel een passende oplossing te vinden. Een rustige locatie, bijvoorbeeld in een bosgebied bij een bankje, vraagt om een andere oplossing dan een school, waar veel leerlingen hun fiets, vaak met krat voorop, kwijt moeten. In smalle straten is het schuin plaatsen van fietsenrekken soms een goede oplossing, dan blijft er nog voldoende loopruimte achter de fietsen over voor de voetgangers.

Moderne tijd

Ook fietsenrekken worden beïnvloed door de nieuwe digitale tijden. Veel fietsenstallingen worden permanent bewoond door zogenaamde weesfietsen. Het woord zegt het al, deze fietsen hebben ogenschijnlijk geen eigenaar en zijn daar voor onbepaalde tijd geparkeerd. Aangezien de capaciteit van fietsenstallingen niet oneindig is, is deze situatie onwenselijk. Het is nu mogelijk om, met een digitaal systeem, de beheerder van de fietsenstalling te laten weten welke fietsenrekken permanent bezet zijn. Deze fietsen kunnen dan, na een bepaalde wachtperiode, verwijderd worden, zodat de plekken weer vrijkomen voor fietsen die wel regelmatig gebruikt worden.