Acat Nederland
Image default
Auto’s en Motoren

Een goedkope autoverzekering voor jongeren, kan dat?

Er zijn op het internet ongelofelijk veel verschillende tips terug te vinden die aangeven op welke manier je een goedkope autoverzekering kan bekomen. In het merendeel van de gevallen gaan deze teksten echter over het afsluiten van een voordelige autoverzekering voor volwassenen die reeds een bepaalde tijd met de auto rijden. Natuurlijk is het ook voor deze doelgroep belangrijk om een scherp geprijsde autoverzekering af te kunnen sluiten, maar dat geldt eigenlijk nog meer voor jongeren. Is het ook voor deze doelgroep mogelijk om een verzekering voor hun auto af te sluiten tegen een laag prijskaartje? Wij zochten het alvast voor je uit en hebben onze bevindingen hieronder op een rijtje gezet.

            Wat maakt een goedkope autoverzekering voor jongeren zo moeilijk?

Iedereen die zich reeds heeft verdiept in het afsluiten van een autoverzekering voor jongeren zal hebben kunnen vaststellen dat het afsluiten van een goedkope verzekering voor deze doelgroep behoorlijk lastig is. Verschillende redenen liggen hiervan aan de basis. In eerste instantie is er het gebrek aan ervaring. Het eerste waar verzekeraars naar kijken wanneer je bij hen te rade gaat voor het afsluiten van een goedkope autoverzekering is het schadeverleden. In het bijzonder wordt er daarbij gelet op het aantal ongevallen waarbij je betrokken bent geweest en waarbij sprake was van verwijtbare schade. Zijn dat er heel wat? Dan zal dat automatisch een negatieve impact hebben op de verzekeringspremie. Als jongere beschik je doorgaans niet over het vereiste schadeverleden van 5 jaar. Dit zorgt ervoor dat het voor de verzekeraar in kwestie eigenlijk nattevingerwerk wordt.

 

Een tweede punt waar rekening mee wordt gehouden is terug te vinden in de veronderstelling dat jongeren roekelozer rijden. Dat is natuurlijk volledig afhankelijk van de jongere in kwestie en geldt zeker niet voor elke jonge man of vrouw, maar het is wel iets dat bij verzekeraars in het achterhoofd wordt gehouden. In het bijzonder wanneer men er dan voor kiest om als eerste auto een vrij duur en / of zwaar exemplaar te kopen kan dat leiden tot een aanzienlijk hoger uitvallende verzekeringspremie. Het mag dus duidelijk zijn, als jongere is het afsluiten van een goedkope autoverzekering alles behalve eenvoudig. Toch zijn er gelukkig een paar zaken waar je rekening mee kan houden.

            Rijden onder de verzekering van je ouders, kan dat?

Eén van de oplossingen waar in de praktijk voor jongeren het vaakst voor wordt gekozen kan worden teruggevonden in het feit dat steeds meer jonge mensen rijden onder de autoverzekering van hun ouders. Dat is op zich inderdaad een mogelijkheid, het is ook gewoon toegelaten, maar dit moet wel altijd worden gemeld aan de verzekeraar. Bovendien spreekt het voor zich dat het voertuig in kwestie dan ook op naam van de ouders dient te staan. Dit is voor veel jongeren meteen een eerste afknapper, maar er is nog meer.

 

Naast bovenstaande is het eveneens zo dat rijden onder de autoverzekering van je ouders nog een zeer belangrijk extra groot nadeel met zich meebrengt. Het gaat hierbij uiteraard om het feit dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Heel wat jongeren rijden ettelijke jaren onder de verzekering van hun ouders om er bij het afsluiten van een eigen verzekering achter te komen dat ze zich alleen maar kunnen laten verzekeren tegen de hoogste bonus malus. Dit levert je een alles behalve goedkope autoverzekering op, integendeel. Enige tijd rijden onder de autoverzekering van je ouders kan dus in eerste instantie interessant lijken, maar op de middellange tot lange termijn is het dat eigenlijk helemaal niet, integendeel.

            3 tips voor het afsluiten van een goedkope autoverzekering

We begrijpen dat bovenstaande informatie voor de meeste jongeren wellicht weinig bemoedigend overkomt. Toch is het zo dat je wel degelijk met een aantal verschillende zaken rekening kan houden waardoor je de premie van je autoverzekering kan drukken. Wil jij als jongere ook graag de beschikking krijgen over een goedkope autoverzekering, maar dan wel één die alle vooropgestelde verwachtingen toch netjes weet in te lossen? In dat geval is het zeker interessant om rekening te houden met de onderstaande drie tips!

               1.) Vergelijk het aanbod bij verschillende verzekeraars

Allereerst is het altijd van belang om het aanbod op vlak van autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars te vergelijken. Dit geldt trouwens niet alleen voor jongeren, maar voor iedereen die graag een goedkope autoverzekering wenst af te sluiten. Tijdens het vergelijken van de verschillende autoverzekeringen hou je overigens niet alleen maar rekening met de verzekeringspremie die wordt aangerekend. Ook tal van andere zaken zijn belangrijk:

 

  • Welke dekkingen worden er aangeboden door de verzekering?
  • Is er sprake van een verhoogd eigen risico of niet?
  • Geldt er een tijdelijke aanbieding of is de premie gegarandeerd?

 

De bovenstaande drie aandachtspunten zijn slechts het puntje van de ijsberg. Je tijdens het uitvoeren van een vergelijking grondig verdiepen in de polisvoorwaarden is dan ook in de praktijk zeker en vast een absolute must te noemen.

               2.) Een hoger eigen risico kan eventueel uitkomst bieden

Wil je graag een goedkope autoverzekering voor jongeren afsluiten? Dan kan je er eventueel nog voor kiezen om een hoger eigen risico te accepteren. Dit hoger eigen risico brengt uiteraard niet alleen maar voordelen met zich mee. Het belangrijkste nadeel is terug te vinden in het feit dat je bij een eventueel schadegeval eerst zelf behoorlijk diep in de buidel zal moeten tasten voordat de verzekeraar zal vergoeden. Anderzijds kan dit wel helpen om de periodieke verzekeringspremie aanzienlijk te verlagen. Het mag dan ook duidelijk zijn, een hoger eigen risico kan in de praktijk absoluut het overwegen meer dan waard zijn!

               3.) Laat één van je ouders een verklaring ondertekenen

Heb je reeds verschillende jaren onder de verzekering van je ouders gereden? In dat geval is het mogelijk om je ouders een verklaring te laten ondertekenen. In deze verklaring stelt één van je ouders (of allebei) dat je gedurende een bepaalde termijn met hun auto hebt gereden zonder dat je daarbij schade hebt veroorzaakt. Het is sterk afhankelijk van de verzekeraar in kwestie hoeveel waarde daar nu precies aan wordt gehecht. Toch, in de praktijk blijkt niet zelden dat dit kan helpen om tot een goedkope autoverzekering voor jongeren te komen. Dit is dus zeker en vast iets wat het overwegen meer dan waard is.