Acat Nederland
Image default
Aanbiedingen

Duurzaam zwembad

Vandaag de dag zijn we met zijn allen erg bezig met duurzaamheid. We scheiden afval, gebruiken minder plastic, kopen 2e handskleding en repareren spullen i.p.v. deze te vervangen. 

 

Wanneer er gevraagd wordt naar duurzame mogelijkheden op het gebied van zwembaden en dan kijkende naar het materiaal waar het zwembad van gemaakt wordt, is een zwembad van kunststof HDPE een hele goede keuze.

 

HDPE

Kunststof HDPE is een kunststof dat heel geschikt is voor het maken van zwembaden. HDPE is bestand tegen corrosie, UV-straling, extreme temperaturen en waterbehandelingsmiddelen zoals het gebruik van zwembadchemicaliën, o.a. chloor. Doordat het hiertegen bestand is gaat een kunststof HDPE zwembad levenslang mee.

 

Recycling

Kunststof HDPE zwembaden worden op maat gemaakt. HDPE is leverbaar in platen welke op maat gemaakt worden. Wat gebeurt er met de restanten HDPE wat over blijft na het produceren van een zwembad op maat? HDPE is goed recyclebaar, omdat het een oliehoudend materiaal is. Het restant HDPE wat overblijft na het snijden van een plaat wordt verzameld in een ecotainer, dit is een ruime gaaskooi, of bij grotere hoeveelheden in een perscontainer. De ecotainer of perscontainer wordt opgehaald en het HDPE wordt door het recyclingsbedrijf in balen geperst. Daarna worden de kunststoffen door de kunststofrecycling gewassen en gemalen, zodat er een granulaat overblijft. Dit kunststof granulaat is weer bruikbaar voor het produceren van nieuwe HDPE producten. 

 

Nieuwe HDPE producten na recycling

HDPE is chemisch bestendig en levensmiddelen geschikt. Na het recyclen van HDPE worden er vele andere producten van gemaakt, zoals kratjes, afvalcontainers, buizen voor waterleidingen, riool, gasleidingen, snijplaten en snijplanken, zuivel- en conservenindustrie, geblaasvormde flessen voor melk en sappen, emmers en ook shampooflessen.  

 

Duurzame installatie

Bij een duurzaam zwembad hoort ook een duurzame installatie. Denk hierbij aan een filterinstallatie met een energiezuinige frequentie gestuurde zwembadpomp en verwarm het zwembadwater met een energiezuinige warmtepomp. In combinatie met een Solar lamellenafdekking is het zwembadwater snel op temperatuur en zal de warmtepomp ook uitslaan. Een goed afdekking zal  de temperatuur van het zwembadwater beter vasthouden, waardoor als de zon goed schijnt deze de volgende dag de rest doet en waar nodig wamt de warmtepomp een beetje bij.

Voor de energiebesparing kunt u nadenken over zonnepanelen.