Acat Nederland
Image default
Zakelijk

Blijf gezond en investeer in je thuiswerkplek!

De afgelopen jaren is het thuiswerken steeds populairder geworden, mede door de corona uitbraak en de lockdown. Bedrijven zien het als zeer positief doordat werknemers productiever lijken, er hoeven geen reiskosten worden vergoed en kosten op locatie zijn ook een stuk minder. Vanuit de werkgever kant blijkt duidelijk dat de lockdown ook zeer positieve punten heeft gebracht.

Als er dan wordt gekeken naar de werknemers blijkt dat over het thuiswerken verschillende meningen zijn. Veel werknemers vinden het fijn om lekker op zichzelf goed te concentreren en in de prettige omgeving te werken. Andere werknemers missen het menselijk contact en kunnen maar moeilijk gemotiveerd zijn om thuis te werken. Niet gek natuurlijk de verschillende meningen, want ieder mens is anders. Het thuiswerken heeft bepaalde positieve en negatieve gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid. Verder in dit artikel wordt hier meer over verteld en worden er verschillende tips gegeven.

Gevolgen mentale gezondheid

Het blijkt sinds de lockdown zo te zijn dat er meer depressies onder jongeren zijn en dat er veel mensen leven met mentale problemen. Steeds weer in dezelfde omgeving zitten en nauwelijks contact hebben met mensen kan voor heel veel mensen zeer zwaar zijn. Het is daarom ook zeker een aanrader om niet vijf dagen in de week thuis te werken.

Veel mensen kiezen er nu ook voor om twee of drie dagen in de week op kantoor te werken. Op die manier komt je toch andere mensen tegen en werk je op een andere plek. Verder zijn er nu ook veel mogelijkheden online om in contact te komen met mensen. Door video bellen maak je een gesprek namelijk al een stuk persoonlijker dan normaal bellen of mailen.

Gevolgen fysieke gezondheid

De fysiotherapeuten zijn de afgelopen twee jaar ook een stuk drukker. Dit komt omdat er veel fysieke problemen zich voordoen door het vele thuiswerken. Veel mensen werken met hun laptop aan de keukentafel en denken niet aan de zithouding. De verkeerde zithouding kan zeer veel problemen met zich meebrengen. Zo blijkt dat veel mensen kampen met rug, nek en schouderproblemen. Het is daarom belangrijk om niet meer achter je keukentafel te zitten, maar echt een thuiswerkplek in te richten.

Het beste is om daar een aparte ruimte voor in te richten, maar met een goed bureau en bureaustoel kom je al een stuk verder. Daarbij is ook het beeldscherm, het toetsenbord en de muis belangrijk. Waarom? Dat vertellen we je in de volgende paragraaf.

Inrichten thuiswerkplek

Het inrichten van een goede werkplek is belangrijk. Het begint allemaal bij een goed bureau en een goede bureaustoel. Het beste kan je kiezen voor een bureau die verstelbaar is tot sta bureau. Dit betekent namelijk dat je niet uren lang achter een beeldscherm zit, maar dit ook soms staat doet. Dit is erg goed voor de gezondheid. Naast het bureau is de bureaustoel waar je al die uren op zit ook belangrijk. Je kunt kiezen voor een bureaustoel zonder wielen met een vaste rugleuning, maar in de praktijk blijkt dat het voor de houding goed is om te kiezen voor een bureaustoel met wielen en die op meerdere manieren is te verstellen. Het beste is om een ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Deze zijn speciaal gemaakt voor mensen die uren lang achter de computer zitten.

Naast het bureau en de bureaustoel is het ook belangrijk om te kijken naar de afstand tussen jou en het beeldscherm en hoe je achter je toetsenbord zit. Het is belangrijk om de beeldschermen minimaal op een armlengte afstand te hebben en op een hoogte te hebben waar je met je ogen op de bovenkant van het scherm kijkt. Het toetsenbord moet plat liggen en je moet vanaf de armleuningen op dezelfde hoogte van het bureau kunnen typen. De muis kan je het beste afwisselen tussen de handen. Dit lijkt niet ideaal, maar het is wel goed om niet een muisarm te krijgen.