Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Wat is droogbouw vloerverwarming?

Bij het bouwen van je nieuwe huis wil je natuurlijk alles tot in de puntjes geregeld hebben. Elke keuze die je maakt moet natuurlijk wel overwogen zijn, want je wilt niet later spijt hebben van bepaalde keuzes die je hebt gemaakt. Een belangrijke keuze die je moet maken is het kiezen voor een warmtebron in je huis. In de winter wil je immers niet dat je huis koud en onaangenaam is. Vroeger werd hiervoor een open haard gebruikt, maar dat is natuurlijk niet meer helemaal van deze tijd. In veel huizen zie je nog een radiator staan, hoewel dat hartstikke goed werkt, vindt niet iedereen dit erg mooi staan in hun woon- of slaapkamer. 

 

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een vloerverwarming. Een vloerverwarming brengt veel voordelen met zich mee. Zo is het een erg milieubewuste keuze, is het een stuk goedkoper en vinden veel mensen het er ook veel mooier uit zien. Als je kiest voor vloerverwarming moet je ook nog eens de keuze maken tussen droogbouw vloerverwarming en natte vloerverwarming. In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen deze twee. 

Wat is droogbouw vloerverwarming?

Je vloer bestaat, zoals je misschien wel weet als verschillende lagen. Ten eerste heb je de ruwbouw, dan de dekvloer en vervolgens de eindvloer. Bij droogbouw vloerverwarming worden de buizen van de vloerverwarming aangelegd op de dekvloer. Vervolgens wordt hier de eindvloer overheen gemaakt. Dit is een verschil met natte vloerverwarming. Je past droogbouw vloerverwarming toe bij bijvoorbeeld monumentale panden. Het is in deze panden soms niet toegestaan om grote ingrijpende te doen. Ook heb je soms al een dekvloer gelegd en kom je er dan pas achter dat je toch graag een vloerverwarming wilt. 

 

Ook dan is een droogbouw vloerverwarming de oplossing, omdat deze hier nog overheen kan worden gelegd. Ook is een natte vloerverwarming een stuk zwaarder dan een droogbouw vloerverwarming. Sommige oppervlaktes kunnen dit gewicht niet aan en ook dan kun je dus kiezen voor dit type vloerverwarming. Een nadeel van droogbouw vloerverwarming ten opzichte van een natte vloerverwarming is dat het een stuk duurder is. Dit komt doordat de materialen nog in een fabriek geproduceerd moeten worden 

Wat is natte vloerverwarming?

Natte vloerverwarming wordt ook wel normale vloerverwarming genoemd. Bij een normale vloerverwarming worden de buizen aangelegd op de ruwbouw vloer. Hier overheen komt vervolgens de dekvloer. De dekvloer wordt hier niet zomaar opgelegd, maar wordt als een vloeistof over de buizen heen gegoten, zodat het uiteindelijk een egale oppervlakte is. Deze techniek wordt het vaakst gebruikt, mede doordat het de goedkoopste vloerverwarming is. Voor de meeste huizen is dit geschikt, maar dat geldt niet voor elk bouwproject. Benieuwd of natte vloerverwarming geschikt is voor jouw bouwproject? Vraag het aan de specialisten van Vloerverwarming Direct.

 

Een nadeel van vloerverwarming met een nat systeem, is dat het een wat hogere opbouwhoogte nodig heeft. Deze kan variëren tussen de 18 en 20 cm. Vooral bij nieuwbouwwoningen is dit een geschikte keuze, omdat hierbij nog rekening gehouden kan worden met deze minimale inbouwhoogte. Als je twijfelt of je beter kan kiezen voor een nat of droogbouw vloerverwarming, kun je het beste een expert in je huis laten kijken.