Acat Nederland
Image default
Verbouwen

Tips voor het boren in metaal

Wanneer je houdt van klussen, doe-het-zelf projecten of renoveren, dan komt er waarschijnlijk een moment dat je door een stuk metaal moet boren. Echter, het is vaak niet zo gemakkelijk als de meeste mensen denken. Er zijn een hoop factoren waaraan rekening mee gehouden moet worden om het boren gemakkelijk en veilig te laten verlopen. In deze blog worden er een aantal tips gegeven hoe er het beste door metaal geboord kan worden.

 

  1. Bescherm je ogen

Een van de belangrijkste regels tijdens het boren in metaal is om ten alle tijden goed je ogen te beschermen. Een heel klein stukje metaal kan genoeg zijn om ernstig oogletsel te veroorzaken. Hierdoor is het van belang om goede oogbescherming te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een veiligheidsbril waarbij ook de zijkanten van de bril bescherming voor het gezicht biedt.

 

  1. Zorg voor goede klemmen

Het wordt altijd aangeraden om klemmen te gebruiken om het werkstuk goed en stevig vast te houden. Gebruik dan ook nooit de ene hand om het metaal vast te houden en de andere om te boren. Dit is gevaarlijk, omdat de boor vast kan komen te zitten en het begint te draaien en slaan. Vaak zorgt dit voor veel ongewenste situaties. Klem daarom het werkstuk altijd goed vast, het liefst met minimaal twee klemmen.

 

  1. Begin altijd met een klein gaatje

De meeste twist-bits zijn in vele maten beschikbaar, maar hoe groot het gat ook moet zijn, het is altijd het beste om klein te beginnen. Vervolgens kun je doorboren tot de gewenste maat van het gat. Dit voorkomt dat je per ongeluk te grote gaten boort.

 

  1. Ontbraam het gat

Zodra het gat geboord is, is het verstandig om het overgebleven materiaal, zoals scherpe randen of bramen te verwijderen. Hiervoor zijn vaak ontbraam gereedschappen beschikbaar. Er zijn echter ook een hoop andere manieren beschikbaar om de bramen te verwijderen. Wanneer het voorzichtig wordt gedaan, kan dit zelfs met de boormachine zelf gedaan worden,

 

  1. Boor altijd met een lage snelheid

Wat vaak wordt aangegeven is om met een lage snelheid te gaan boren. Hoe sneller de bit draait, hoe heter het wordt. Deze warmte kan resulteren in doffe stukjes. Harde metalen zoals staal vereisen vaak nog minder snelheid. 

 

  1. Maak een sandwich

Een houten sandwich kan voor precieze gaten in dun staal een grote hulp zijn. Om deze sandwich te creëren, moet het plaatwerk tussen twee stukken hout vastgeklemd worden op de werkbank. Deze houten planken zorgen ervoor dat het plaatwerk vlak blijft en voorkomt dat de boor gaat ronddwalen. 

Uiteraard zijn er nog een hoop andere tips wanneer het aankomt op het boren van metaal. Bekijk altijd goed welke boor/bits er worden gebruikt en werk op een lage snelheid om de beste kwaliteit te behouden. Alle boren vind je hier.

 

https://onlineborenkopen.nl/