Acat Nederland
Image default
Woningen

Kun je een nieuwbouw woning stucen?

Wanneer je een nieuwbouw woning hebt gekocht, dan is het belangrijk om alvast goed na te denken over hoe je de wanden wilt hebben afgewerkt. Wanneer je strakke muren wilt, dan wordt er vaak al snel gesproken over het laten stucen van de muren. Maar hoe zit dit eigenlijk bij een nieuwbouw woning? Kun je nieuwbouw stucen of zijn er andere oplossingen waardoor je de muren glad kunt krijgen? Om een antwoord te geven op deze vraag, nemen we je in dit artikel mee in de verschillende mogelijkheden.

 

De mogelijkheden

Het antwoord op de vraag of je een woning kunt stucen, is het antwoord ja! wel is het zo dat je rekening dient te houden met het feit dat er scheurtjes kunnen ontstaan in het stucwerk. Dit heeft er namelijk mee te maken dat een nieuwbouw woning ‘werkt’. Ook een stukadoor kan je daarom dus nooit de garantie geven dat er geen scheurtjes ontstaan in het stucwerk. Wil je dan toch graag een gladde muur, zonder scheurtjes? Dan is het aan te raden om te kiezen voor renovlies behang.

 

Waarom renovlies?

Zoals je hebt kunnen lezen, is het sausklaar stucen van een woning niet aan te raden. Doordat er snel scheurtjes kunnen ontstaan, is renovlies de beste oplossing. Het voordeel van renovlies behang, is dat het qua look en feel hetzelfde is als het stucen van je muren. Daarnaast heeft renovlies ook als grote voordeel dat het niet scheurt wanneer het beton eventueel begint te werken. Doordat renovlies meebeweegt, hoef je dus niet bang te zijn voor scheurtjes in het behang.

 

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Bij een nieuwbouw woning zijn er nog een aantal zaken meer waar je rekening mee dient te houden. Zo is het vochtgehalte in de woning tot wel 65 procent hoger, dan in een bestaande woning. Dit zorgt ervoor dat het niet aan te raden is om te kiezen voor stucwerk. Ook zal de fundering nog enkele millimeters kunnen zakken, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan. Het is daarom dus ook aan te raden om niet direct teveel aan de woning te doen, maar nog even te wachten totdat het allemaal is ‘uitgewerkt’.