Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Hoe zorg je voor je nieuwe vouwgordijn?

Je hebt een nieuw vouwgordijn gekocht, nu is het tijd om deze te monteren en om ervan te genieten! Toch is het belangrijk om na te denken over hoe je je rolgordijn goed kunt verzorgen, monteren, schoonmaken en onderhouden. 

Welke stof is het beste voor vouwgordijnen?

Vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen, in verschillende stof soorten en texturen die voor een andere uitstraling zorgen. Lichte materialen, zoals zijde, faux zijde en taffeta, zorgen voor gladde plooien, die de delicate glans van de stof laten zien.

Middelzware stoffen, zoals katoen, linnen en soortgelijke synthetische mengsels, zijn misschien wel de beste keuze voor een vouwgordijn. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in een ruime keuze aan kleuren en prints, zodat je het perfecte vouwgordijn voor je ruimte kunt kiezen.

Zwaardere stoffen, zoals wol, fluweel, suède en chenille, kunnen ook voor vouwgordijnen worden gebruikt. Hun textuur en gewicht zorgen voor een volle, luxueuze uitstraling voor je raam, maar ook voor een schitterende uitstraling in bijzonder koude of tochtige ruimtes. Je hebt de keuze tussen kant en klare vouwgordijnen en vouwgordijnen op maat.

Hoe monteer ik een vouwgordijn op de juiste manier?

Het is belangrijk om je vouwgordijn goed op te hangen en aan te kleden voor de beste afwerking. Haal je vouwgordijn uit de verpakking en draai deze om. Controleer nu of de touwtjes op een juiste manier gespannen zijn. Dit zorgt ervoor dat je vouwgordijn goed omhoog en omlaag beweegt.

Je kunt nu je vouwgordijn monteren. Raadpleeg de bijgevoegde handleiding voor de juiste manier van monteren. Vouw nu met je handen langs de plooi, waarbij je de plooi definieert en deze netter maakt. Zodra het vouwgordijn volledig is opgetrokken, plaats je je hand zachtjes in de bovenste plooi en zorg ervoor dat de stof van binnen vlak is. Schud het vouwgordijn nog een beetje uit om de plooi mooi te laten vallen.

Hoe maak ik mijn rolgordijn schoon?

De manier waarop je je vouwgordijn schoonmaakt is afhankelijk van het type stof. Voor alle stoffen geldt een ander reinigingsadvies en als je het niet zeker weet, kun je het beste advies inwinnen bij een professionele stomerij. Om je vouwgordijn goed te laten functioneren en om deze soort raambekleding tot haar recht te laten komen is het nodig om het regelmatig licht te reinigen.

Om stof en vuil te verwijderen, gebruik je het zachte borstelhulpstuk en de laagste stand van je stofzuiger. Open je vouwgordijn volledig en borstel de voorkant voorzichtig van boven naar beneden, waarbij je je concentreert op de randen van de stof, die de neiging hebben om meer stof op te vangen. Zuig de achterkant van je vouwgordijn niet op, want dan kunnen er koorden in de stof verstrikt raken.

Vouwgordijnen zijn gemaakt van zachte stoffen, waardoor vlekken moeilijk te verwijderen zijn. Gebruik geen vlek verwijderaars op de stof, omdat er dan verkleuring kan optreden. Probeer in plaats daarvan babydoekjes, die zeer effectief zijn bij het verwijderen van vlekken. Als je vouwgordijnen gemaakt is van zijde of kunstzijde, moet je niet proberen om het te reinigen – praat in plaats daarvan met een professional.

Kan ik een rolgordijn in mijn badkamer of keuken monteren?

Vouwgordijnen zijn over het algemeen niet geschikt voor kamers met een hoge vochtigheidsgraad, zoals badkamers, bijkeukens en keukens. Dit komt omdat ze niet gemaakt zijn van veegschone of vochtbestendige stoffen. Door hun sfeervolle uitstraling zijn ze ook zeer geschikt als raambekleding voor woonkamers.

In sommige gevallen kunnen zonweringen echter wel een goede optie zijn. Kies vanuit praktisch oogpunt voor stoffen die niet gevoelig zijn voor schimmel. Zorg ervoor dat je de vouwgordijnen ver naar voren legt in de uitsparing, zodat de stof niet in aanraking komt met glas of tegels. Als het gaat om het uiterlijk van je vouwgordijn, denk dan aan een stof met een patroon die minder snel spatvlekken en vlekken vertoont. Katoen en polyester kunnen de beste keuze zijn, omdat er veel kleuren en prints beschikbaar zijn en omdat ze ook duurzamer zijn.

Wij hopen je met deze instructies voor het monteren van je vouwgordijn van dienst te zijn geweest. De auteur van deze tekst kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgen van uitvoering van deze instructies.

https://www.raamdecoratie.com