Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Hoe komt de knotwilg aan zijn naam?

Je hebt ze vast wel is gezien, in Nederland kom je de boom vaak tegen, dat heeft de knotwilg te danken aan zijn veelzijdigheid. Hij is niet alleen makkelijk te onderhouden, maar dient voor dieren ook als een paradijs vol voedsel. Hoe de rode beuk aan zijn naam komt is makkelijk te verklaren, maar hoe de knotwilg aan zijn naam?

Het kweekproces van de knotwilg

De knotwilg is een echte krachtpatser, het is een sterke boom. Het bovenste gedeelte van de boom wordt de knot genoemd, de wilg, zoals de boomsoort heet, krijgt deze vorm door op een bepaalde hoogte de boom af te zagen. Op plek waar de boom wordt afgezaagd ontstaat de bekende knotvorm, dat is het punt waar de takken beginnen te groeien en groeit de knotwilg uit dat een volwassen boom die er prachtig uitziet. De takken worden om de 2 jaar gesnoeid, zo blijft de boom zijn gezonde uitstraling houden. De nieuwe takken geven de boom de natuurlijke schoonheid terug, deze heeft de boom vooral te danken aan de kleur van de bast, de twijgen en de bladeren. Echter verliest de boom in de winter zijn bladeren, maar de bast en de twijgen zorgen ervoor dat de boom zijn schoonheid niet verliest. 

De geschiedenis van de knotwilg

De oorsprong van de naam ‘knotwilg’ komt uit de Middeleeuwen, in die tijd werd de boom vooral geplant om te dienen als een soort muur, zo werden wegen en velden afgescheiden van elkaar, het diende als een soort markering. De andere vorm die de boom heeft, maakt het makkelijk te herkennen en te onderscheiden van andere bomen in het gebied. De naam ‘knotwilg’ werd steeds bekender onder de mensen en raakte zo ingeburgerd.

De symbolische betekenis van de knotwilg?

De naam ‘knotwilg’ dateert al van heel lang geleden, het heeft niet alleen zijn naam gekregen door het uiterlijk, maar de naam heeft ook een symbolische betekenis. De takken worden vaak geassocieerd met doorzettingsvermogen en veerkracht, na elke keer het snoeien van de takken blijven ze maar terugveren en groeien ze weer terug.

 

Van het kweekproces, tot de geschiedenis en de symbolische betekenis heeft de boom de naam ‘knotwilg’ verdiend. In de middeleeuwen begon men met het gebruiken van de boom die zijn naam te danken heeft aan de knot die ontstaat tijdens het kweekproces. De symbolische betekenis van deze boom past precies bij de boom en maakt het een iconische boom.

 

https://www.brienissen.nl/content/78-knotwilg