Acat Nederland
Image default
Mobiliteit

Eenvoudig de buitenband van je racefiets wisselen doe je zo!

 

Het verwisselen van de buitenband van je racefiets is een klusje die eens in de zoveel tijd kan voorkomen, doordat je de band lek hebt gereden bijvoorbeeld. Het wisselen van de lekke band van je racefiets is misschien hetzelfde als het verwisselen van lekke banden van alle overige fietsen. Hier kun je lezen hoe je het eenvoudigst de buitenband van je racefiets kan verwisselen, hier is namelijk een trucje voor die dit klusje gegarandeerd vergemakkelijken.

Het is wel zo dat het laatste gedeelte van het verwisselen van je de band van je racefiets moeilijker is dan het klusje in het begin zelf. Het is namelijk zo dat het laatste stukje van de band vaak moeizaam over de velg heen gaat. Sommige mensen gebruiken bandenlichters om dit op te lossen, maar er bestaat wel een kans dat de binnenband hierdoor wordt lek geprikt. Meeste fietsers nemen om dit te voorkomen ook een sterke bandenknecht mee.

Gelukkig bestaat er een trucje waardoor je de buitenband ook zonder enige bandenlichters of bandenknechten op de velg kan krijgen. 

  1. Je begint tegenover het ventiel. Je moet de band zover mogelijk in de velg duwen. Let er ook op dat de binnenband niet gedraaid is of klem komt te zitten tussen de buitenband en de velg. Het laatste stukje bij het ventiel kun je voor het laatst bewaren. 

  1. Tegenover het ventiel kun je weer beginnen; lees goed verder. Pak de buitenband tussen je duim en je wijsvinger, duw de band naar het midden van de velg. De velg heeft een kleinere diameter in het midden, waardoor de buitenband veel meer ruimte krijgt. 

  1. Op deze manier kun je beide kanten rond  richting het ventiel werken. Hou ondertussen ook trekkracht op de band.

  1. Nu is het gemakkelijk om het laatste stukje gemakkelijk de velg op te krijgen, als het niet direct lukt kun je het eenvoudig nog een keer herhalen.

.