Acat Nederland
Image default
Auto’s en Motoren

Dit is waarom je onderhoud aan jouw magazijntrucks beter niet uitstelt

Er is van alles gaande geweest en nog steeds gaande op onze aardbodem. Hierdoor hebben veel bedrijven een dip mee gemaakt in hun productie en mogelijk ook de magazijntrucks minder belast dan dat ze normaal deden. Sommige machines hebben zelfs helemaal stil gestaan. Er heerst een groot gevaar dat er binnen de magazijnen daardoor langer wordt doorgereden met de trucks, zonder onderhoud te plegen. Simpelweg omdat er bijvoorbeeld nog niet aan het aantal draaiuren wordt voldaan voor de volgende onderhoudsbeurt. Maar het onderhoud te lang uitstellen kan vervelende gevolgen hebben en is daarom ook af te raden. Hieronder lees je waarom je het onderhoud beter niet uitstelt. 

Houdt de levensduur van je magazijntrucks optimaal

Het is voor iedereen belangrijk om je magazijntrucks zo lang mogelijk draaiende te houden. Het begint namelijk al bij de grote investering die je doet om ze aan te schaffen. Dan wil je er toch zo lang mogelijk plezier van hebben met zo weinig mogelijk onderhoudskosten? Als je kijkt naar de maximale levensduur van de gemiddelde magazijntruck dan ligt die op 10 jaar of 10.000 draaiuren. Als je onderhoud uitstelt of niet laat uitvoeren dan kan hij aanzienlijk korter mee gaan en ook al heb je bespaard op het onderhoud je investering kan je niet volledig uitzitten. Want soms moeten er zaken vervangen worden, oliën ververst worden of juist gesmeerd worden. 

Defecten kunnen ongelukken veroorzaken

Als er een band af ligt van een van je magazijntrucks dan zal niet snel iemand ermee gaan rijden. Maar toch kunnen er ook kleine defecten zijn die niet direct aan het licht zijn gekomen tijdens gebruik of die zichtbaar zijn. Het wegbrengen van je magazijntruck voor onderhoud kan ervoor zorgen dat defecten ontdekt en/of opgelost worden. Hierdoor verklein je de kans aanzienlijk van ongelukken door een defect in de truck. 

Daar komt bij dat als er een defect is aan de heftruck dat dat erop zichzelf weer voor kan zorgen dat er meer defect gaat. Hierdoor krijg je een kettingreactie en dat levert alleen maar meer kosten op voor reparatie. En dat terwijl je het misschien wel had kunnen beperken tot onderhoudskosten en tijdige vervanging. 

Kies de juiste onderhoudsbeurt

Net zoals bij auto’s zijn er verschillende onderhoudsbeurten waar je uit kan kiezen. Niet elke keer hoef je een grote beurt uit te laten voeren, dat is onnodig en draagt niet bij aan een langere levensduur. Het advies is over het algemeen om elke 250 draaiuren onderhoud te laten plegen aan de truck. Elke 250 uur voer je een kleine onderhoudsbeurt uit en na 1.000 of 2.000, afhankelijk van het merk en het model, voer je een grote onderhoudsbeurt uit. 

De reden waarom je magazijntrucks moet onderhouden is om te zorgen dat de veiligheid kan worden gegarandeerd, maar ook dat het je kosten bespaart. Het onderhoud laten plegen kost geld, maar het kost meer als de problemen zich opstapelen en uiteindelijk de veiligheid in het geding komt.