Acat Nederland
Image default
Verbouwen

De juiste big bag voor jouw project kiezen

Je gebruikt een big bag om afval in te verzamelen of om stortgoederen zoals zand aan te voeren. Maar de ene big bag is de andere niet. Sterker nog, er zijn meer dan 10 verschillende varianten beschikbaar. De juiste soort big bag kiezen voor de klus die je gaat uitvoeren kan je een hoop moeite, tijd en frustratie besparen. Daarom lees je in dit artikel alles over de verschillende soorten big bags en wanneer je welke variant het best kunt gebruiken.

Standaard big bags voor zwaar werk

Standaard big bags zijn gemaakt van geweven kunststof. Meestal is dit polypropyleen. Dit zegt je misschien niet zo veel maar het is één van de meest voorkomende plastics in de wereld. De voordelen van een big bag van geweven polypropyleen is dat ze bestand zijn tegen chemische middelen, sterk maar toch elastisch zijn waardoor ze niet snel scheuren en bestand zijn tegen hoge trekkrachten. Een standaard big bag is meestal verkrijgbaar in de formaten 1 kuub, een halve kuub of een kwart kuub.

Een big bag als tuinafvalzak

Er zijn speciale big bags op de markt met extra stevig stiksel langs de naden. Deze zakken worden vaak gebruikt voor het opslaan en afvoeren van tuinafval. Tuinafval bestaat, naast bladeren en ander organisch afval, vaak uit scherpe, lange takken. De extra stevige stiksels voorkomen dat de zak uitscheurt. Omdat tuinafvalzakken vaker gebruikt worden door particulieren zijn ze vaak wat kleiner. Meestal met een draagvermogen van ongeveer 90 liter.

Big bags met schort voor het opslaan van spullen

Sla je spullen zoals hout op die moeten ademen? Kies dan voor een geventileerde big bag om schimmel en rotten te voorkomen. Een nadeel van geventileerde big bags is dat ze niet goed bestand zijn tegen uv-straling en je ze daarom niet buiten kunt laten staan. Althans niet voor langere tijd. Voor de opslag van bijvoorbeeld steengruis of aarde tijdens het verbouwen van de tuin, gebruik je daarom een big bag met schort. Dit schort is aan de bovenzijde bevestigd en kun je dichtbinden. Zo komt er niets in de big bag terecht dat daar niet hoort.

Snel stortgoederen lossen met een big bag met losslurf

Een andere unieke big bag variant is de big bag met losslurf. Deze bevindt zich aan de onderzijde van de zak waardoor je gedoseerd kunt lossen. Dat is handig bij stortgoederen, zoals grind, die je gelijkmatig wilt verdelen over een oppervlak of voor het vullen van kleinere zakken. De losslurf is vaak wel voor eenmalig gebruik.

Hopelijk weet je nu dankzij de bovenstaande informatie welke big bag het beste bij jouw project past. Succes!