Acat Nederland
Image default
Dienstverlening

Behandelingsmogelijkheden bij ongewenste zwangerschap in Nederland

Een ongewenste zwangerschap is een lastige situatie, waar je vaak met de nodige vragen en twijfels zit. In dit artikel lees je meer over verschillende behandelingen waaronder de abortuspil behandeling.

Ongewenste zwangerschap

Ongewenste zwangerschap is een complexe en delicate situatie waarin een vrouw zich kan bevinden. Het kan veel emoties, vragen en twijfels met zich meebrengen. Het is belangrijk om te weten dat de beslissing om een abortus te ondergaan een persoonlijke en moeilijke keuze kan zijn. Het is aan te raden om hierover goed na te denken en eventueel te praten met iemand die je vertrouwt. Je kunt ook contact opnemen met het FIOM, een neutrale organisatie die kan helpen bij het maken van een keuze.

Er zijn verschillende opties beschikbaar voor vrouwen die geconfronteerd worden met een ongewenste zwangerschap. De Abortusklinieken Haarlem & Amsterdam bieden gespecialiseerde hulp bij ongewenste zwangerschap tot 22 weken zwangerschap. Zij bieden informatie, behandeling en nazorg. Daarnaast wordt in deze klinieken ook aandacht besteed aan preventie en voorlichting.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden bij ongewenste zwangerschap? 

Ben je ongewenst zwanger? Dan zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. De behandelingsopties variëren afhankelijk van de duur van de zwangerschap. Bij een zwangerschap tot en met 8 weken kan er gekozen worden voor de abortuspil, tot en met 12 weken voor zuigcurettage en bij 13 tot 22 weken voor abortus dagbehandeling.

Abortuspil behandeling

De abortuspil, ook wel bekend als Mifegyne®, is een medicamenteuze abortus die mogelijk is tot en met acht weken zwangerschap. De behandeling bestaat uit twee fasen. In de eerste fase, in de abortuskliniek, slik je de abortuspil genaamd Mifegyne®. Deze pil zorgt ervoor dat de zwangerschap stopt met groeien. Het is belangrijk om zeker te zijn van je keuze voordat je deze abortuspil inneemt, omdat er geen weg meer terug is. De Mifegyne® moet in de abortuskliniek worden ingenomen en mag niet mee naar huis worden genomen.

In de tweede fase krijg je vier pillen mee naar huis, genaamd misoprostol. Deze pillen breng je vaginaal in, minimaal 24 uur en maximaal 72 uur na het slikken van de eerste abortuspil in de abortuskliniek. Na het inbrengen van de pillen ga je een half uur liggen.

Gemiddeld 1 tot 2 uur na het inbrengen van misoprostol begint de afstoting van de zwangerschap. Dit kan lang duren, soms wel tot 24 uur. Misoprostol zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt, wat pijn en (soms hevig) bloedverlies kan veroorzaken.

Na de abortuspil behandeling zul je last hebben van buikpijn en bloedverlies, wat enkele dagen tot weken kan aanhouden. Het is belangrijk om contact op te nemen met de abortuskliniek als je klachten niet afnemen. 

https://www.bloemenhove.nl/