Acat Nederland
Image default
Auto’s en Motoren

3 slijtagegevoelige onderdelen van je auto die je zelf vervangt

Je auto, daar kan je qua geld flink op leeglopen. Onderhoud is prijzig en dat heeft vooral te maken met de arbeidskosten. Als je geen ervaring hebt qua onderhoud is het lastig om het zelf te doen. Maar er zijn enkele dingen van je auto die je prima zelf doet als je een klein beetje handig en leergierig bent. Een beetje besparen en leren over techniek, dat wil toch iedereen.

Remblokken vervangen

Of jij nou een kleine Fiat Panda of een grote Dodge Ram bezit. De techniek achter de remschijven en remblokken werkt altijd hetzelfde. Krik de auto op, haal de Dodge Ram velgen eraf en de remdelen komen bloot te liggen. Kijk wel even welke Dodge Ram accessoires je eventueel nog meer nodig hebt. Het plaatsen van remblokken is bijna plug en play. Vervang je ook direct de remschijven, dan vergt dit iets meer aandacht. De eerste keer is het even kijken hoe het moet. Welke stappen en welke volgorde. Tip: maak van te voren een foto van je remblokken. Bij voorkeur met het wiel er af. Op die manier weet je precies hoe het er gemonteerd uit zag. Ook online zijn genoeg handleidingen en filmpjes te vinden die het stap voor stap uitleggen. Zijn de onderdelen lang niet los geweest, dan kan het een beetje vast zitten. Houd ontvetter en een schone doek sowieso bij de hand.

Ruitenwissers

Als je nog steeds aan het lezen bent, ben je dus nog niet afgehaakt bij de remblokken. Top! Dan wordt dit helemaal een fluitje van een cent. Ruitenwissers vervangen doe je letterlijk in 2 minuten. Het is vooral belangrijk dat je de juiste maat wissers hebt. De passing is vrij universeel, maar aangezien elke auto een andere afmeting voorruit heeft, verschillen de wissers dus wel per automerk en type. Dus de stappen zijn als volgt. Koop de juiste wissers, klik de oude los, klik de nieuwe vast en je bent klaar voor vertrek. Een enkele keer komt het voor dat je het juiste kliksysteem nog moet omzetten. Dit wordt dan mee geleverd en kost je 1 minuutje extra.

Winterbanden en zomerbanden

Zijn je banden aan vervanging toe, dan laat je eenvoudig nieuwe banden op je velg monteren. Dit moet je wel laten doen gezien de apparatuur die nodig is voor montage en uitlijnen. Maar puur het wisselen van de velgen op je auto doe je eenvoudig zelf. Een kwestie van krikken en een paar bouten losmaken. Zo ook het periodiek wisselen van je zomer- en winterbanden. Een klusjes van maximaal een uur inclusief materialen klaarleggen en opruimen.