Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Muffe en vreemde sporen op de muren? Herken zwarte schimmel in huis

Het is verstandig om vochtige ruimtes regelmatig op schimmel te controleren. Je kunt namelijk last van zwarte schimmel krijgen. Deze is te herkennen aan vreemde gekleurde sporen op de muren en tussen de tegels. Meestal bestaat de schimmel uit zwarte puntjes en zwarte strepen. Vocht is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van de schimmel. Daarom moeten vochtige ruimtes dagelijks goed geventileerd worden. Schimmels groeien voornamelijk in slecht geventileerde kelders, zolders, woonruimten, slaapkamers, badkamers en keukens. Zorg daarom voor een goed ventilatiesysteem in deze ruimtes. Ventilatiesystemen zorgen ervoor dat het vocht wegtrekt. Schimmels krijgen dan geen kans om te groeien. Heb je toch veel last van schimmel? Zwarte schimmel verwijderen kan op verschillende manieren.

Is zwarte schimmel schadelijk?

Als je veel zwarte schimmels in huis hebt, kun je verschillende gezondheidsproblemen ontwikkelen. Dit gebeurt door langdurige blootstelling aan zwarte schimmel. Zwarte schimmel verwijderen, is daarom het belangrijkst. Ten eerste ruikt zwarte schimmel muf. Dit maakt een ruimte minder aantrekkelijk om in te verblijven. De schimmels kunnen bestaande ziekten, zoals astma of de longziekte “COPD”, verergeren. Veel mensen krijgen vermoeidheidsklachten, worden benauwd of gaan hoesten. De slijmvliezen kunnen geïrriteerd raken. Ook wekt de schimmel soms allergische reacties, keelpijn en misselijkheid op. Mensen die een onderliggende ziekte hebben, kunnen zelfs aan de schimmel overlijden. Daarom zijn schimmels in huis niet ongevaarlijk.

Zwarte schimmel

Kwetsbare ruimtes

In de badkamer groeit zwarte schimmel voornamelijk tussen de tegeltjes. Het zijn hoeken en naden waar veel vocht intrekt. Ook onder een vrijstaand ligbad op poten, kunnen makkelijk zwarte schimmels groeien. Onderhoudsvrije badkamers hebben minder snel met zwarte schimmel te maken. Dit zijn badkamers waarin geen voegen gebruikt worden. Ook verouderde ruimten zijn kwetsbaar voor verschillende schimmelsoorten. Denk bijvoorbeeld aan houtrot in de kelder of op zolder.

Rot hout bevat meestal ook schimmelsporen. Bovendien kan een houten constructie instorten door houtrot. Dit kan ook nog eens gevaarlijk zijn. In een vochtige kelder kunnen de schimmels bijvoorbeeld op hout, stucwerk, spaanplaat, behang of beton komen te zitten. Lekkages zijn vaak de boosdoener. Door de lekkage te verhelpen en de ruimte beter te ventileren, kan de schimmel uiteindelijk verdwijnen. Met schimmels in huis is je woning lastiger te verkopen en wordt je woning minder waard.

Zwarte schimmel verwijderen

Je kunt schimmelspray gebruiken, om de schimmel de kop in te drukken. Dit zijn speciale (chemische)reinigingsmiddelen voor schimmels. Het is altijd belangrijk om de badkamer goed droog te maken. Controleer regelmatig of het ventilatiesysteem goed werkt. Zet desnoods dagelijks een raam open. Op deze manier kan de vochtige lucht ontsnappen.

Een andere oplossing is het gebruik van soda. Soda kun je met een beetje water uitdunnen. Bleekwater werkt ook zeer effectief tegen zwarte schimmels. Werk altijd op een veilige manier. Gebruik geschikte handschoenen en een mondkapje. De schimmel kan anders ingeademd worden, met eventuele gevolgen voor de gezondheid. Bovendien kan de schimmel je ogen gaan irriteren. Draag daarom een veiligheidsbril. Het is het beste om de schimmel door een deskundig bedrijf te laten verwijderen. Specialisten beschikken over voldoende kennis, om de schimmels op een veilige en effectieve methode weg te halen.