Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Kan een natte vloerverwarming systeem worden geïnstalleerd in een bestaande woning?

Vloerverwarming is een populaire keuze voor het verwarmen van huizen, omdat het zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en energie-efficiëntie. Een natte vloerverwarmingssysteem is een van de meest effectieve vormen van vloerverwarming. Maar de vraag is: kan een natte vloerverwarmingssysteem worden geïnstalleerd in een bestaande woning? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en u helpen de beste beslissing te nemen voor uw woning.

Inleiding

Vloerverwarmingssystemen zijn er in verschillende soorten, maten en installatiemethoden. Een van de meest populaire vormen is een natte vloerverwarmingssysteem, ook wel bekend als een watergedragen vloerverwarmingssysteem. Het werkt door warm water door de buizen onder de vloer te laten circuleren, waardoor de warmte gelijkmatig door de kamer wordt verspreid. Veel huiseigenaren overwegen om natte vloerverwarming te installeren in hun bestaande woningen, maar is het mogelijk?

Mogelijkheden om een natte vloerverwarmingssysteem te installeren

Er zijn twee manieren om een natte vloerverwarmingssysteem te installeren in een bestaande woning: een droog systeem of een nat systeem.

Droog systeem

Een droog vloerverwarmingssysteem wordt geïnstalleerd boven op de bestaande vloer en is daardoor minder ingrijpend dan een nat systeem. Een droog systeem gebruikt meestal elektriciteit in plaats van water om de buizen te verwarmen. Hoewel het minder ingrijpend is, heeft het ook minder efficiëntie en is het alleen geschikt voor kleine ruimtes.

Nat systeem

Een nat vloerverwarmingssysteem wordt direct in de bestaande vloer geïnstalleerd en is daardoor ingrijpender dan een droog systeem. Het is echter ook veel efficiënter en geschikt voor grote ruimtes. Bij het installeren van een nat systeem moet de bestaande vloer worden verwijderd en worden er nieuwe leidingen geplaatst. Dit kan duurder en tijdrovender zijn dan het installeren van een droog systeem.

Kan een natte vloerverwarmingssysteem worden geïnstalleerd in een bestaande woning?

Ja, een natte vloerverwarmingssysteem kan worden geïnstalleerd in een bestaande woning, maar het is belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren voordat u besluit dit te doen.

Bestaande vloerbedekking

Een natte vloerverwarmingssysteem vereist dat de bestaande vloerbedekking wordt verwijderd voordat het kan worden geïnstalleerd. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

Geschiktheid van de bestaande vloer

Het is ook belangrijk om de geschiktheid van de bestaande vloer te beoordelen voordat u een natte vloerverwarmingssysteem installeert. Als de bestaande vloer niet geschikt is voor een nat systeem, kan dit problemen veroorzaken zoals kromtrekken, barsten en andere schade.

Type verwarmingssysteem

Er zijn verschillende soorten verwarmingssystemen, zoals radiatoren en convectoren, die mogelijk niet compatibel zijn met een natte vloerverwarmingssysteem. Het is belangrijk om uw huidige verwarmingssysteem te laten controleren door een professional voordat u besluit om een nat systeem te installeren.

Installatieproces

Het installatieproces van een natte vloerverwarmingssysteem is complexer dan dat van een droog systeem en kan aanzienlijke renovatiewerkzaamheden vereisen. Dit kan betekenen dat u gedurende een bepaalde periode geen toegang heeft tot de ruimte waarin de vloerverwarming wordt geïnstalleerd.

Kosten

Een natte vloerverwarmingssysteem is doorgaans duurder dan een droog systeem en de installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang van het project en het type vloerbedekking dat u kiest. Het is belangrijk om rekening te houden met de totale kosten van het project voordat u besluit om een natte vloerverwarmingssysteem te installeren.

Voordelen van het installeren van een natte vloerverwarmingssysteem

Hoewel het installeren van een natte vloerverwarmingssysteem een grote investering kan zijn, zijn er verschillende voordelen die het de moeite waard maken:

  • Efficiëntere verwarming: een natte vloerverwarmingssysteem is efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen, waardoor u op de lange termijn geld kunt besparen op energiekosten.

  • Gelijkmatige warmteverdeling: omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de kamer, hoeft u zich geen zorgen te maken over koude plekken of oververhitte gebieden.

  • Comfortabelere omgeving: vloerverwarming zorgt voor een comfortabelere omgeving, omdat het de luchtvochtigheid verlaagt en tocht voorkomt.

  • Esthetische waarde: een natte vloerverwarmingssysteem is niet zichtbaar, wat betekent dat het geen invloed heeft op de esthetische waarde van uw interieur.