Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Houtbriketten als duurzamer en makkelijker alternatief…

Houtbriketten kan je gebruiken in jouw hout kachel, in je open haard, eventueel in je vuurkorf of voor je pizzaoven. Het is een duurzaam alternatief voor gewoon hout, iets wat vandaag de dag niet onbelangrijk is. Open haard hout zorgt voor veel kuiswerk en is veel schadelijker. Zowel voor mens als milieu. Houtbrikettenzijn stukken hout die werden samengeperst onder druk. Vaak worden hier vooral stukken houtafval voor gebruikt, wat al een groot verschil is met normaal open haard hout. In plaats van de stevige stukken eik te verbranden, verbrand je slechts de kleinere takjes en andere stukjes die voor niets kunnen dienen. Wanneer je simpelweg afvalhout zou gebruiken, zou je heel vaak vers hout op je kachel moeten gooien. Maar door het persen heb je meteen een veel grotere hoeveelheid. Wat dus ook zorgt voor jouw gemak!

Wat zijn de grote voordelen?

Aan de ene kant zijn de briketten veel duurzamer omdat er geen extra bomen hoeven te worden gekapt, en het afvalhout dat anders ook op de afvalberg zou komen wordt gerecycleerd. Aan de andere kant is de verbranding van de briketten ook nog CO2 neutraal, waardoor de uitstoot veel beperkter is dan bij open haard hout. 

Ten tweede zorgen briketten ook voor veel minder vuil en stof in huis. Wanneer je de mand met vers hout naar je woonkamer hebt gebracht, zie je meteen de sporen. Restjes schors of kleine takjes kunnen erdoor vallen. Dit is iets wat je bij briketten niet voorhebt. Ze zijn compact en er hangen geen losse stukjes aan. Ook zouden er in je brandhout een hele hoop insecten kunnen zitten, die je ook meeneemt in huis. Verder zijn ze door hun compacte vorm ook veel handiger op te bergen dan gewone houten blokken. Je plaatst ze in een hoekje in je schuur in tegenstelling tot je wintervoorraad hout die heel je schuur inneemt.

Ten derde is het vochtgehalte in een briket zeer laag, dit zorgt voor een goede verbranding, maar zorgt er ook voor dat ze niet kunnen schimmelen of rotten.

Als je nog niet overtuigd bent, moet je er ook aan denken dat houtbriketten een heel stuk goedkoper zijn dan de minder duurzame alternatieven. Voor 100 kilo gemengde briketten betaal je ongeveer 100€. Door de hoge concentratie krijg je hier veel energie en warmte van! Je zal veel langer geniet hebben van je 100 kilo briketten, dan van 100 kilo brandhout.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Eigenlijk niet, het enige nadeel is dat je niet het gezellige beeld hebt van de knisperende houten stronk in je kachel. Ze moeten ook goed droog bewaard worden, maar dit is bij gewoon brandhout ook zo. Dus ook dit zou geen deal-breker mogen zijn.

Heb jij ook al overwogen om naar briketten over te stappen, maar het nog niet effectief gedaan? Of wist jij nog niet van hun bestaan af? Je moet het zeker een keer proberen, je zal het je niet beklagen, en waarschijnlijk wil je nooit meer terug naar brandhout eens je de voordelen hebt ontdekt.

https://www.fiksehoutbriketten.nl/