Acat Nederland
Image default
Woning en Tuin

Het onderhoud van een natuurlijk houten tafel

Bij dagelijks gebruik is de tafel van natuurlijk hout bijzonder gemakkelijk schoon te maken, hij kan gewoon fris worden gehouden met een vochtige katoenen doek en een beetje olie. Het is ook goed voor het binnenklimaat en uw gezondheid. Uw meubelen worden niet verzegeld met vernis, maar met een speciale meubelolie. Hierdoor blijven de poriën van het hout open, wat betekent dat uw tafel actief het ruimteklimaat regelt door vocht uit de kamer op te nemen. Een prettige bijkomstigheid is dat stof en vuil niet aan de tafel blijven kleven, zoals bij een met plastic afgedekte tafel wel het geval zou zijn.

Hout als levend, ademend materiaal verandert met de tijd. De kleur van uw eikenhouten tafel zal in de loop der jaren enigszins veranderen, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht waaraan hij wordt blootgesteld. Ook kan het tafelblad bij grote temperatuurschommelingen enigszins kromtrekken – maar hier komt het vakmanschap van ons timmerwerk goed van pas: Een goede constructie is goed bestand tegen kromtrekken en met een beetje zorg zal ook de kleur intact blijven.

De wetenschap is trouwens ook voorstander van massief houten tafels, studies tonen aan dat een met hout ingerichte omgeving een kalmerend effect heeft, de concentratie bevordert en het stressniveau verlaagt.

De duurzaamheid van de meubelen heeft ook een blijvend effect op het milieu. Ten eerste is hout een hernieuwbare hulpbron uit de kringloop van de natuur, dus het is een zeer goed uitgangsmateriaal als u overweegt een nieuwe aankoop te doen. De levensduur en de waarde van de tafel hebben ook een positief effect op het gedrag van de consument. Een massief houten tafel als deze blijft tientallen jaren aan uw zijde – geen reden om elke paar jaar een nieuwe tafel te kopen. En minder verbruik betekent meer duurzaamheid!

Bekijk verschillende eiken eettafels en eiken salontafels online bij Tafels99.