Acat Nederland
Image default
Woningen

Een betaalbare optie; plexiglas ter vervanging van glas

Plexiglas is een populair materiaal en dient vaak als vervanging voor glas wanneer het wordt toegepast als vlakke beglazing. Het heeft vele voordelen en kan op allerlei manieren worden toegepast. We vertellen je graag wat meer over dit veelzijdige materiaal en hoe het een goede keuze kan zijn voor allerlei doeleinden.

 

Budgetplexiglas of gewoon plexiglas?

Plexiglas komt in allerlei uitvoeringen en is te verkrijgen in verschillende prijsklassen. Dit is een van de redenen waarom het zo populair is. De platen zijn goed verkrijgbaar en er is keuze uit verschillende kleuren. Dit is heel fijn wanneer je het bijvoorbeeld wilt verwerken in je interieur. Waar glas vaak een duurdere keuze is, kun je plexiglas vrij goedkoop krijgen. Er bestaat namelijk budgetplexiglas. Dit is een andere soort dan normaal plexiglas, wat gegoten is en steviger is. Budgetplexiglas is namelijk geëxtraheerd, wat inhoudt dat er bij het productieproces een dunnere plaat ontstaan door de flexibele plaat platter te walsen. De plaat wordt hierdoor groter, maar heeft wel dezelfde hoeveelheid van het basismateriaal. Deze soort plexiglas kan wel sneller barsten en gevoeliger wanneer je het gaat bewerken. Je kunt deze soort plexiglas dus het beste gebruiken voor beglazing en wat minder goed voor bewerkingen, zeker wanneer je geen prof bent.

 

Het bewerken van plexiglas

Plexiglas heeft ook zo zijn voordelen tegenover gewoon glas. Glas is een stuk duurder dan plexiglas en daarnaast nog fragieler. He t is gemakkelijker te bewerken. Ook goed te doen als je zelf niet veel ervaring hebt met de bewerking ervan. Vaak heb je wel gereedschap nodig wat hiervoor gemaakt is, maar deze zijn niet heel duur in aanschaf. Uiteraard kun je het ook laten bewerken bij de leverancier of winkel waar je dit materiaal koopt. Boren, frezen en zagen kun je waarschijnlijk wel zelf. De complexere vormen kun je, zeker wanneer je niet veel ervaring hebt met de bewerking ervan, laten doen en op maat laten maken.  

 

Verschillende toepassingen

Complexere bewerkingen zijn bijvoorbeeld buigen door middel van warmte. Je kunt dit zelf doen door middel van een föhn en oven. Maar je kunt dit ook laten doen. Omdat je plexiglas zo makkelijk kunt buigen of bollen, wordt het voor veel doeleinden gebruikt. Bijvoorbeeld in auto’s, als afdekglas, naamplaatjes, het vizier van een helm of als behuizing van apparatuur.

 

Online bestellen

De verkrijgbaarheid van plexiglas is goed. Je kunt het onder andere bestellen via Van Viegen, een specialist in bouwmaterialen. Zij hebben platen van verschillende maten, maar je kunt ook een plexiglas plaat op maat laten maken.